wip   Witamy na Wydziale Inżynierii Produkcji
Menu

20-612 LUBLIN, ul. Głęboka 28
tel. (+81) 531 96 60, fax. (+81) 531 96 69



Oferta naukowo-badawcza dla firm - Wydz. Inżynierii Produkcji

« wstecz

Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz

Tel./fax 81 531 96 45

e-mail: dariusz.andrejko@up.lublin.pl

 

  • WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizyczne surowców i produktów spożywczych: ksztaÅ‚towanie jakoÅ›ci żywnoÅ›ci poprzez modyfikacjÄ™ wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych surowców; wpÅ‚yw wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych surowców na jakość żywnoÅ›ci
  • Obróbka cieplna surowców i produktów spożywczych: analiza zmian wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci surowców i żywnoÅ›ci pod wpÅ‚ywem obróbki cieplnej
  • Zanieczyszczenia żywnoÅ›ci: analiza wpÅ‚ywu zanieczyszczeÅ„ chemicznych i fizycznych na wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci żywnoÅ›ci; rola dodatków do żywnoÅ›ci; zagrożenia wynikajÄ…ce ze stosowania surowców GM i napromieniowania żywnoÅ›ci
  • Ocena jakoÅ›ci olejów: okreÅ›lanie liczby kwasowej, nadtlenkowej i stabilnoÅ›ci oksydatywnej poprzez wyznaczanie czasu indukcji
  • Inżynieria gastronomiczna: badania procesów technologicznych stosowanych w gastronomii oraz zmian wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych i chemicznych surowców oraz produktów po obróbce technologicznej
  • Chemiczna i biochemiczna konwersja materiaÅ‚ów biologicznych ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem przetwarzania i wykorzystania odnawialnych źródeÅ‚ energii; w tym oznaczenia substancji biologicznie aktywnych: skÅ‚ad wyższych kwasów tÅ‚uszczowych metodÄ… chromatografii gazowej, aktywność antytrypsynowa (TIA) metodÄ… BAPA, aktywność neurotoksyn metodÄ… BOAA
  • Surowce uboczne: zagospodarowanie surowców ubocznych i gospodarka odpadami w przemyÅ›le rolno-spożywczym
  • Modelowanie cieplnych procesów konserwacji ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem przebiegu chÅ‚odzenia, zamrażania i rozmrażania
  • Badania i doÅ›wiadczalna optymalizacja chÅ‚odniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów rolniczych i spożywczych
  • Zależność jakoÅ›ci w tym reologicznych i sensorycznych cech produktów i opakowaÅ„ od warunków obróbki chÅ‚odniczej 
  • Badania wpÅ‚ywu dodatków (substancje prozdrowotne i ochronne, krioprotektanty) na chÅ‚odniczÄ… obróbkÄ™ żywnoÅ›ci wygodnej i funkcjonalnej
  • Projektowanie żywnoÅ›ci mrożonej ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem lodów
  • Energetyczne uwarunkowania pracy systemów technicznych przemysÅ‚u spożywczego, w tym instalacji chÅ‚odniczych i klimatyzacyjnych 

Katedra Inżynierii Mechanicznej i Automatyki

Tel./fax 81 531 97 56

e-mail: ztmia@up.lublin.pl

krzysztof.golacki@up.lublin.pl

  • WykorzystujÄ…c oprogramowanie Autodesk Inventor oferujemy prace projektowe maszyn i urzÄ…dzeÅ„ technicznych. W ramach projektów wykonywane sÄ… analizy wytrzymaÅ‚oÅ›ciowe, optymalizacyjne, funkcjonalne, a także kompletna dokumentacja techniczna obejmujÄ…ca modele 3D, rysunki zÅ‚ożeniowe i wykonawcze.
  • Wykonujemy zintegrowane pomiary przy użyciu zestawu mikroskop siÅ‚ atomowych (AFM) i spektroskop Ramanowski pozwalajÄ…ce na analizy cech materiaÅ‚owych w skali nano.
  • Wykonujemy pomiary cech mechanicznych materiaÅ‚ów pochodzenia biologicznego w celu ograniczenia strat podczas operacji technologicznych oraz poprawy ich jakoÅ›ci.

Katedra Inżynierii Środowiska i Geodezji

Tel. /fax 81 532 06 44

e-mail: kiksig@up.lublin.pl

krzysztof.jozwiakowski@up.lublin.pl

  • Opracowanie koncepcji, projektowanie i optymalizacja pracy różnych rozwiÄ…zaÅ„ technologicznych stosowanych do oczyszczania Å›cieków, a szczególnie systemów hydrofitowych,
  • Ocena skutecznoÅ›ci dziaÅ‚ania oraz ocena oddziaÅ‚ywania na Å›rodowisko przydomowych i zbiorowych oczyszczalni Å›cieków,
  • Opracowanie koncepcji i projektowanie systemów zagospodarowania osadów Å›ciekowych z przydomowych i zbiorowych oczyszczalni Å›cieków,
  • Opracowanie koncepcji i projektowanie ujęć wód podziemnych oraz stacji uzdatniania wody,
  •  Opracowanie koncepcji i projektowanie oraz systemów wodociÄ…gowych
    i kanalizacyjnych,
  • Opracowanie koncepcji rewaloryzacji zdegradowanych i zmeliorowanych dolin rzecznych, 
  • Projektowanie obiektów maÅ‚ej retencji i zagospodarowania wód opadowych, 
  • UsÅ‚ugi w zakresie wykonania analiz laboratoryjnych jakoÅ›ci wód i Å›cieków: temperatura, pH, tlen rozpuszczony, przewodność elektrolityczna, twardość ogólna, twardość wapniowa, azot (ogóÅ‚em, amonowy, azotynowy, azotanowy), ChZT, BZT5, fosfor ogóÅ‚em, fosforany, żelazo, chlorki, potas, siarczany, zawiesiny ogólne i in. 
  • Projekty rewaloryzacji terenów rolniczych, 
  • Ocena zagrożeÅ„ erozjÄ… i kompleksowe melioracje przeciwerozyjne, 
  • SporzÄ…dzanie operatów wodno-prawnych,
  • Ocena wydajnoÅ›ci biogazowej substratów.
  • Opracowanie receptur kosubstratów dla biogazowni rolniczych.
  • Opracowanie koncepcji zagospodarowania pofermentu z biogazowni w kontekÅ›cie technicznym i prawnym.
  • Ocena potencjaÅ‚u odnawialnych źródeÅ‚ energii w ujÄ™ciu przestrzennym.
  • Wybór lokalizacji biogazowni rolniczych.
  • Ocena wydajnoÅ›ci i parametrów energetycznych biomasy.
  • Wykonywanie opracowaÅ„ i analiz kartograficznych i geoinformatycznych (GIS), 
  • Analiza rozdrobnienia dziaÅ‚ek ewidencyjnych i okreÅ›lenie pilnoÅ›ci podejmowania prac scalenia gruntów,
  • Tworzenie numerycznych modeli przestrzennych na podstawie naziemnego skaningu laserowego.

Katedra Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej

Tel. centr. 81 461 00 61 w. 122, 292, 104

Tel./ fax 81461 06 83,

e-mail: ktc@up.lublin.pl

e-mail: dariusz.dziki@up.lublin.pl

 

  • WpÅ‚yw warunków konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia na zmianÄ™ wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych i chemicznych suszu z owoców i warzyw
  •  Analizy energetyczna i egzergetyczna procesów i urzÄ…dzeÅ„ cieplnych wykorzystywanych w przemyÅ›le rolno-spożywczym
  •  Możliwość okreÅ›lenia: wartoÅ›ci energetycznej paliw i biopaliw staÅ‚ych, aktywnoÅ›ci wody produktów spożywczych oraz doboru odpowiednich warunków przechowywania
  •  Ekstruzja Å›rodków spożywczych
  •   Kompleksowe badania nad procesem ekstruzji różnego pochodzenia surowców roÅ›linnych z przeznaczeniem na cele spożywcze, paszowe i przemysÅ‚owe
  •  MożliwoÅ›ci ksztaÅ‚towania pożądanych cech żywnoÅ›ci i pasz
  •  Å»ywność wygodna - możliwoÅ›ci opracowania nowych receptur i technologii wytwarzania szerokiego asortymentu produktów wykazujÄ…cym znamiona żywnoÅ›ci wygodnej, funkcjonalnej i prozdrowotnej
  •  Wykorzystanie niestandardowych surowców i dodatków w celu poprawy charakterystyki żywieniowej i funkcjonalnej produktów spożywczych, zwÅ‚aszcza z wykorzystaniem techniki ekstruzji do modelowania cech użytkowych żywnoÅ›ci
  • Podnoszenie wartoÅ›ci odżywczej wyrobów przez zastosowanie dodatków pochodzenia naturalnego m.in. zwiÄ™kszajÄ…cych zawartość bÅ‚onnika pokarmowego, wykazujÄ…cych cechy stabilizatorów, emulgatorów, hydrokoloidów itp.
  •  Opracowywanie receptur i technik wytwarzania prozdrowotnych przekÄ…sek zbożowych, badanie wpÅ‚ywu parametrów ekstruzji na cechy produktów (wyroby instant, RTE podgotowane, bÅ‚yskawiczne)
  •  Modyfikacja skrobi metodÄ… ekstruzji - nadawanie surowcom skrobiowym Å›ciÅ›le zdefiniowanych cech użytkowych z przenaczeniem na zagÄ™stniki, stabilizatory, lepiszcza, Å›rodki klejÄ…ce; możliwoÅ›ci zastosowania skrobi modyfikowanych w przetwórstwie spożywczym, paszowym oraz w zastosowaniach przemysÅ‚owych np. przemysÅ‚ chemiczny, papierniczy i tekstylny
  • Badanie wpÅ‚ywu  parametrów ekstruzji na wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizykochemiczne, reologiczne i użytkowe modyfikatów skrobiowych
  •  Badania cech fizykochemicznych i użytkowych produktów spożywczych i paszowych oraz opakowaÅ„
  •  Badanie gÄ™stoÅ›ci, wodochÅ‚onnoÅ›ci, wskaźników WAI, WSI żywnoÅ›ci i pasz oraz stabilnoÅ›ci wodnej karm dla zwierzÄ…t
  •  Badanie cech mechanicznych i wytrzymaÅ‚oÅ›ciowych (twardość, elastyczność, odksztaÅ‚cenie, odporność na uszkodzenia)
  •  Ocena barwy produktów z wykorzystaniem kolorymetru odwzorowujÄ…cego Lovibond CamSystem500
  • Badanie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pastowych i procesu kleikowania skrobi z wykorzystaniem urzÄ…dzenia Micro-Visco-Amylograph firmy Brabender
  •  Badanie cech tekstury artykuÅ‚ów spożywczych na aparacie Zwick z wykorzystaniem komory Kramera, komory Ottawa, komory do ekstruzji wstecznej, noży tnÄ…cych i penetratorów różnego ksztaÅ‚tu
  •  Badanie cech użytkowych i wytrzymaÅ‚oÅ›ciowych materiaÅ‚ów opakowaniowych np. odpornoÅ›ci na rozciÄ…ganie, rozerwanie, przebicie, zginanie itp.
  • Biopolimery biodegradowalne 
  •  MożliwoÅ›ci opracowania technologii wytwarzania i przeprowadzanie badaÅ„ eksploatacyjnych z zastosowaniem techniki ekstruzji do wytwarzania biopolimerów opakowaniowych oraz z zastosowaniem linii wytÅ‚aczania z rozdmuchem w skali póÅ‚technicznej do wytworzenia folii biodegradowalnych z surowców skrobiowych
  • Zastosowanie dodatków funkcjonalnych i ich wpÅ‚yw na cechy folii opakowaniowych biodegradowalnych

Katedra Energetyki i Åšrodków Transportu

Tel./fax 81 531 97 17,  531 97 25

e-mail: keip@up.lublin.pl

grzegorz.zajac@up.lublin.pl

 

  • Laboratorium i hamownia silników spalinowych, laboratorium paliw i smarów, pracownia pojazdów, pracownia elektrotechniki pojazdowej, pracownia komputerowa systemów wspomagania projektowania pojazdów
  •  Kolorymetr, estryfikator, stanowisko do badania i nastaw regulacyjnych pomp wtryskowych, stanowisko do badania przebiegu wtrysku
  •  Analizator spalin pracujÄ…cy na zasadzie pomiaru widma podczerwieni, absorbcyjny dymomierz spalin               
  •  Stanowiska dynamometrzyczne, analizator dźwiÄ™ku i drgaÅ„, mobilne stanowisko do pomiaru parametrów trakcyjnych pojazdów
  • Wielofunkcyjny system diagnostyczny AVL do pomiaru parametrów pracy silników spalinowych
  •  Zestaw serwisowy ADVISOR CF-29 do diagnostyki ciÄ…gników rolniczych
  •  Zestaw diagnostyczny ADP do diagnostyki samochodów osobowych              
  • Stanowisko pomiarowo-demonstracyjne zasobników ukÅ‚adu zasilania silników o ZS

Katedra Zastosowań Matematyki i Informatyki

Tel. 81 531 96 21

e-mail: katedra.matematyki@up.lublin.pl

agnieszka.kubik@up.lublin.pl

  •  Planowanie eksperymentów z wykorzystaniem programu Design Expert: ukÅ‚ady z replikacjÄ… czÄ…stkowÄ…, ukÅ‚ady dla mieszanin, ukÅ‚ady rotacyjne
  •  Przeprowadzenie statystycznej analizy danych wielowymiarowymi metodami statystycznymi: metodÄ… analizy wariancji, analizy skupieÅ„, skÅ‚adowych gÅ‚ównych, analizy dyskryminacyjnej i analizy czynnikowej
  •  Modelowanie i prognozowanie procesów za  pomocÄ… szeregów czasowych
  •  Analiza danych ankietowych
  •  Modelowanie i analiza doÅ›wiadczeÅ„ czynnikowych z powtarzanymi pomiarami
  •  Metody statystyczne w zarzÄ…dzaniu jakoÅ›ciÄ…: narzÄ™dzia tradycyjne, karty kontrolne, analiza zdolnoÅ›ci procesu i maszyny, statystyczna kontrola odbiorcza: liczebność próby, plany badaÅ„
  • Analiza statystyczna doÅ›wiadczeÅ„ biologicznych
  •  Modelowanie z wykorzystaniem regresji wielozmiennej, porównywanie modeli
  •  Heteroscedastyczne modele regresji
  •   OkreÅ›lanie liczebnoÅ›ci próby
  • Automatyczna indeksacja dźwiÄ™kowych baz danych
  •   Metody geostatystyczne, analiza danych przy użyciu programu ArcGIS                 
  •  Komputerowe modelowanie pola elektromagnetycznego i przepÅ‚ywów pÅ‚ynów przy użyciu oprogramowania Sim4Life
  •  Analiza danych z wykorzystaniem specjalistycznego oprogramowania (Statistica, SAS, MatLab, Mathematica, SPSS, Statgraphics, Statistica Data Miner)
  •  Graficzna prezentacja danych z wykorzystaniem oprogramowania ORIGIN
  •  Wizualizacja procesów technologicznych oraz graficzna prazentacja organizacji pracy w przedsiÄ™biorstwie przy zastosowaniu programu CorelDRAW
  • Wizualizacja procesów technologicznych oraz graficzna prazentacja organizacji pracy w przedsiÄ™biorstwie przy zastosowaniu programu CorelDRAW  

Katedra Eksploatacji Maszyn i ZarzÄ…dzania Procesami Produkcyjnymi

Tel. 81 531 97 34, fax 531 83 29

e-mail: stanislaw.parafiniuk@up.lublin.pl

e-mail: TKR@up.lublin.pl

  •  Eksploatacja i doskonalenie konstrukcji maszyn rolniczych
  •  Opracowanie i wdrażanie systemów zapewnienia jakoÅ›ci
  •  ZarzÄ…dzanie technikÄ… w rolnictwie
  •  Badanie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci agrofizycznych roÅ›lin przemysÅ‚owych, energetycznych
  •  Prowadzenie badaÅ„ nad odnawialnymi źródÅ‚ami energii
  •  Ocena stanu technicznego opryskiwaczy w tym rozpylaczy rolniczych, oferowanych do obrotu handlowego
  •  Ocena nierównomiernoÅ›ci poprzecznej i wzdÅ‚użnej wysiewu rozsiewaczami nawozów mineralnych
  •  Opracowanie norm wysiewu dla rozsiewaczy nawozów mineralnych

Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych

Tel. centr. 81 461 00 61, w. 295, 105
fax 81 441 09 49

e-mail: katedra kims@up.lublin.pl

kazimierz.zawislak@up.lublin.pl

  •  Badania surowców, maszyn, linii oraz procesów przetwórczych w przemyÅ›le rolno-spożywczym i gastronomii
  •  Badania teoretyczne i empiryczne procesu rozdrabniania, ciÅ›nieniowego i bezciÅ›nieniowego aglomerowania surowców roÅ›linnych
  •  Badania odpornoÅ›ci na pÄ™kanie surowców roÅ›linnych - ziarna zbóż
  • Badania procesu wypieku pieczywa z różnymi dadatkami oraz ocena cech reologicznych różnych produktów spożywczych
  • Badania procesu granulowania materiaÅ‚ów biologicznych
  •  Badania zjawisk wystÄ™pujÄ…cych podczas skÅ‚adowania materiaÅ‚ów sypkich i ziarnistych
  •  Badania wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych, w tym reologicznych surowców i produktów spożywczych oraz mikrostruktury materiaÅ‚ów biologicznych, opracowywanie metodyk badaÅ„ wybranych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych pod kÄ…tem standaryzacji i unifikacji
  •  Badania nowych technik przetwarzania surowców przy zastosowaniu ultradźwiÄ™ków, mikrofal i obróbki mechanicznej
  •  Badania nad obÅ‚uskiwaniem nasion
  •  Badania separacji materiaÅ‚ów sypkich (ziarna zbóż, nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych i oleistych oraz innych nasion i zióÅ‚)
  •  Badania nad obróbkÄ… termicznÄ… i hydrotermicznÄ… materiaÅ‚ów pochodzenia roÅ›linnego
  •  Badania wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci surowców kaszarskich i technik ich przetwarzania
  •  Badania nowych technologii w produkcji cukierniczo-ciastkarskiej
  •  Badania nad zagospodarowaniem odpadów przemysÅ‚u rolno-spożywczego

Katedra Podstaw Techniki

Tel./fax 81 531 96 88

e-mail: andrzej.kusz@up.lublin.pl

  •  Programowanie sterowników PLC do celów sterowania liniami technologicznymi w czasie rzeczywistym 
  •  ZakÅ‚ad posiada certyfikat autoryzacji OMRON w zakresie programowania, integracji iprogramowania systemów PLC, Mechatroniki oraz komponentów, automatyki przemysÅ‚owej firmy OMRON
  •  Pomiary wilgotnoÅ›ci falami mikrofalowymi zwÅ‚aszcza maÅ‚ych obiektów
  •  Wykorzystanie pól elektromagnetycznych w procesach technologicznych
  •  Wytwarzanie energii sÅ‚onecznej przez ogniwa fotowoltaiczne
  •  Ergonomiczna ocena stanowisk pracy w przemyÅ›le i rolnictwie z uwzglÄ™dnieniem oceny obciążania fizycznego, psychicznego oraz zasad projektowania wyposażania stanowisk
  • Ocena ryzyka zawodowego
  •  Ocena warunków pracy 
  •  Analiza wypadków i postÄ™powanie powypadkowe 
  •  Badania makroskopowe i mikroskopowe elementów maszyn i urzÄ…dzeÅ„
  •  OkreÅ›lanie prawdopodobnych przyczyn zniszczenia części maszyn
  •  Probabilistyczne modelowanie procesów produkcyjnych po kÄ…tem niezawodnoÅ›ci procesowej oraz zarzÄ…dzania ryzykiem
  •  Projektowanie komputerowych systemów wiedzy
  • Integracja danych dla potrzeb zarzÄ…dzania rolniczymi procesami produkcyjnymi
  •  Badania w zakresie semantycznej integracji wiedzy na przykÅ‚adzie procesów w rolnictwie

Katedra Maszyn Rolniczych, Leśnych i Transportowych

tel. 81 531 96 11

e-mail: andrzej.marczuk@up.lublin.pl

  • Badania i ekspertyzy z zakresu prawidÅ‚owoÅ›ci dziaÅ‚ania i jakoÅ›ci warunków Å›rodowiskowych w budynkach inwentarskich
  •  Doradztwo oraz wykonywanie ekspertyz prawidÅ‚owoÅ›ci doboru maszyn i urzÄ…dzeÅ„ do mechanizacji prac w produkcji zwierzÄ™cej
  •  Doskonalenie technik i technologii produkcji roÅ›linnej stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym oraz niekonwencjonalnym (ekologicznym, precyzyjnym)
  • Doskonalenie technik i technologii pozyskiwania ziarna kukurydzy cukrowej na cele spożywcze, paszowe, przetwórcze i energetyczne
  • Badania dotyczÄ…ce jakoÅ›ci i przydatnoÅ›ci technologicznej kukurydzy cukrowej
  • Rozwijanie teorii i doskonalenie technologii oraz procesów zbioru roÅ›lin uprawnych
  • Techniczne, ekologiczne i ekonomiczne aspekty gospodarowania energiÄ… odnawialnÄ…, zwÅ‚aszcza biomasÄ… pochodzenia roÅ›linnego oraz wykorzystania (utylizacji) odpadów rolniczych i poprodukcyjnych
  •  Badania energetyczne i jakoÅ›ci pracy agregatów ciÄ…gnikowo- maszynowych
  •  Badania wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci agrofizycznych roÅ›lin uprawnych oraz pÅ‚odów i surowców rolnych
  •  Badania maszyn ogrodniczych i leÅ›nych
  •  Badania laboratoryjne siewników do siewu precyzyjnego nasion roÅ›lin ogrodniczych i leÅ›nych
  •  Przeprowadzanie testów wytrzymaÅ‚oÅ›ciowych materiaÅ‚ów roÅ›linnych, zwierzÄ™cych i nawozów mineralnych
  • Wykorzystanie termowizji do badaÅ„ materiaÅ‚ów roÅ›linnych, obiektów i maszyn ogrodniczych i leÅ›nych
  • Wykorzystanie technologii druku 3D do szybkiego prototypowania części maszyn