Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz
Tel./fax 81 531 96 45
e-mail: dariusz.andrejko@up.lublin.pl
|
- WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizyczne surowców i produktów spożywczych: ksztaÅ‚towanie jakoÅ›ci żywnoÅ›ci poprzez modyfikacjÄ™ wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych surowców; wpÅ‚yw wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych surowców na jakość żywnoÅ›ci
- Obróbka cieplna surowców i produktów spożywczych: analiza zmian wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci surowców i żywnoÅ›ci pod wpÅ‚ywem obróbki cieplnej
- Zanieczyszczenia żywnoÅ›ci: analiza wpÅ‚ywu zanieczyszczeÅ„ chemicznych i fizycznych na wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci żywnoÅ›ci; rola dodatków do żywnoÅ›ci; zagrożenia wynikajÄ…ce ze stosowania surowców GM i napromieniowania żywnoÅ›ci
- Ocena jakoÅ›ci olejów: okreÅ›lanie liczby kwasowej, nadtlenkowej i stabilnoÅ›ci oksydatywnej poprzez wyznaczanie czasu indukcji
- Inżynieria gastronomiczna: badania procesów technologicznych stosowanych w gastronomii oraz zmian wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych i chemicznych surowców oraz produktów po obróbce technologicznej
- Chemiczna i biochemiczna konwersja materiaÅ‚ów biologicznych ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem przetwarzania i wykorzystania odnawialnych źródeÅ‚ energii; w tym oznaczenia substancji biologicznie aktywnych: skÅ‚ad wyższych kwasów tÅ‚uszczowych metodÄ… chromatografii gazowej, aktywność antytrypsynowa (TIA) metodÄ… BAPA, aktywność neurotoksyn metodÄ… BOAA
- Surowce uboczne: zagospodarowanie surowców ubocznych i gospodarka odpadami w przemyÅ›le rolno-spożywczym
- Modelowanie cieplnych procesów konserwacji ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem przebiegu chÅ‚odzenia, zamrażania i rozmrażania
- Badania i doÅ›wiadczalna optymalizacja chÅ‚odniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów rolniczych i spożywczych
- Zależność jakoÅ›ci w tym reologicznych i sensorycznych cech produktów i opakowaÅ„ od warunków obróbki chÅ‚odniczej
- Badania wpÅ‚ywu dodatków (substancje prozdrowotne i ochronne, krioprotektanty) na chÅ‚odniczÄ… obróbkÄ™ żywnoÅ›ci wygodnej i funkcjonalnej
- Projektowanie żywnoÅ›ci mrożonej ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem lodów
- Energetyczne uwarunkowania pracy systemów technicznych przemysÅ‚u spożywczego, w tym instalacji chÅ‚odniczych i klimatyzacyjnych
|
Katedra Inżynierii Mechanicznej i Automatyki
Tel./fax 81 531 97 56
e-mail: ztmia@up.lublin.pl
krzysztof.golacki@up.lublin.pl
|
- WykorzystujÄ…c oprogramowanie Autodesk Inventor oferujemy prace projektowe maszyn i urzÄ…dzeÅ„ technicznych. W ramach projektów wykonywane sÄ… analizy wytrzymaÅ‚oÅ›ciowe, optymalizacyjne, funkcjonalne, a także kompletna dokumentacja techniczna obejmujÄ…ca modele 3D, rysunki zÅ‚ożeniowe i wykonawcze.
- Wykonujemy zintegrowane pomiary przy użyciu zestawu mikroskop sił atomowych (AFM) i spektroskop Ramanowski pozwalające na analizy cech materiałowych w skali nano.
- Wykonujemy pomiary cech mechanicznych materiaÅ‚ów pochodzenia biologicznego w celu ograniczenia strat podczas operacji technologicznych oraz poprawy ich jakoÅ›ci.
|
Katedra Inżynierii Środowiska i Geodezji
Tel. /fax 81 532 06 44
e-mail: kiksig@up.lublin.pl
krzysztof.jozwiakowski@up.lublin.pl
|
- Opracowanie koncepcji, projektowanie i optymalizacja pracy różnych rozwiÄ…zaÅ„ technologicznych stosowanych do oczyszczania Å›cieków, a szczególnie systemów hydrofitowych,
- Ocena skutecznoÅ›ci dziaÅ‚ania oraz ocena oddziaÅ‚ywania na Å›rodowisko przydomowych i zbiorowych oczyszczalni Å›cieków,
- Opracowanie koncepcji i projektowanie systemów zagospodarowania osadów Å›ciekowych z przydomowych i zbiorowych oczyszczalni Å›cieków,
- Opracowanie koncepcji i projektowanie ujęć wód podziemnych oraz stacji uzdatniania wody,
- Opracowanie koncepcji i projektowanie oraz systemów wodociÄ…gowych
i kanalizacyjnych,
- Opracowanie koncepcji rewaloryzacji zdegradowanych i zmeliorowanych dolin rzecznych,
- Projektowanie obiektów maÅ‚ej retencji i zagospodarowania wód opadowych,
- UsÅ‚ugi w zakresie wykonania analiz laboratoryjnych jakoÅ›ci wód i Å›cieków: temperatura, pH, tlen rozpuszczony, przewodność elektrolityczna, twardość ogólna, twardość wapniowa, azot (ogóÅ‚em, amonowy, azotynowy, azotanowy), ChZT, BZT5, fosfor ogóÅ‚em, fosforany, żelazo, chlorki, potas, siarczany, zawiesiny ogólne i in.
- Projekty rewaloryzacji terenów rolniczych,
- Ocena zagrożeń erozją i kompleksowe melioracje przeciwerozyjne,
- SporzÄ…dzanie operatów wodno-prawnych,
- Ocena wydajnoÅ›ci biogazowej substratów.
- Opracowanie receptur kosubstratów dla biogazowni rolniczych.
- Opracowanie koncepcji zagospodarowania pofermentu z biogazowni w kontekście technicznym i prawnym.
- Ocena potencjaÅ‚u odnawialnych źródeÅ‚ energii w ujÄ™ciu przestrzennym.
- Wybór lokalizacji biogazowni rolniczych.
- Ocena wydajnoÅ›ci i parametrów energetycznych biomasy.
- Wykonywanie opracowań i analiz kartograficznych i geoinformatycznych (GIS),
- Analiza rozdrobnienia dziaÅ‚ek ewidencyjnych i okreÅ›lenie pilnoÅ›ci podejmowania prac scalenia gruntów,
- Tworzenie numerycznych modeli przestrzennych na podstawie naziemnego skaningu laserowego.
|
Katedra Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej
Tel. centr. 81 461 00 61 w. 122, 292, 104
Tel./ fax 81461 06 83,
e-mail: ktc@up.lublin.pl
e-mail: dariusz.dziki@up.lublin.pl
|
- WpÅ‚yw warunków konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia na zmianÄ™ wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych i chemicznych suszu z owoców i warzyw
- Analizy energetyczna i egzergetyczna procesów i urzÄ…dzeÅ„ cieplnych wykorzystywanych w przemyÅ›le rolno-spożywczym
- Możliwość okreÅ›lenia: wartoÅ›ci energetycznej paliw i biopaliw staÅ‚ych, aktywnoÅ›ci wody produktów spożywczych oraz doboru odpowiednich warunków przechowywania
- Ekstruzja Å›rodków spożywczych
- Kompleksowe badania nad procesem ekstruzji różnego pochodzenia surowców roÅ›linnych z przeznaczeniem na cele spożywcze, paszowe i przemysÅ‚owe
- Możliwości kształtowania pożądanych cech żywności i pasz
- Å»ywność wygodna - możliwoÅ›ci opracowania nowych receptur i technologii wytwarzania szerokiego asortymentu produktów wykazujÄ…cym znamiona żywnoÅ›ci wygodnej, funkcjonalnej i prozdrowotnej
- Wykorzystanie niestandardowych surowców i dodatków w celu poprawy charakterystyki żywieniowej i funkcjonalnej produktów spożywczych, zwÅ‚aszcza z wykorzystaniem techniki ekstruzji do modelowania cech użytkowych żywnoÅ›ci
- Podnoszenie wartoÅ›ci odżywczej wyrobów przez zastosowanie dodatków pochodzenia naturalnego m.in. zwiÄ™kszajÄ…cych zawartość bÅ‚onnika pokarmowego, wykazujÄ…cych cechy stabilizatorów, emulgatorów, hydrokoloidów itp.
- Opracowywanie receptur i technik wytwarzania prozdrowotnych przekÄ…sek zbożowych, badanie wpÅ‚ywu parametrów ekstruzji na cechy produktów (wyroby instant, RTE podgotowane, bÅ‚yskawiczne)
- Modyfikacja skrobi metodÄ… ekstruzji - nadawanie surowcom skrobiowym Å›ciÅ›le zdefiniowanych cech użytkowych z przenaczeniem na zagÄ™stniki, stabilizatory, lepiszcza, Å›rodki klejÄ…ce; możliwoÅ›ci zastosowania skrobi modyfikowanych w przetwórstwie spożywczym, paszowym oraz w zastosowaniach przemysÅ‚owych np. przemysÅ‚ chemiczny, papierniczy i tekstylny
- Badanie wpÅ‚ywu parametrów ekstruzji na wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizykochemiczne, reologiczne i użytkowe modyfikatów skrobiowych
- Badania cech fizykochemicznych i użytkowych produktów spożywczych i paszowych oraz opakowaÅ„
- Badanie gÄ™stoÅ›ci, wodochÅ‚onnoÅ›ci, wskaźników WAI, WSI żywnoÅ›ci i pasz oraz stabilnoÅ›ci wodnej karm dla zwierzÄ…t
- Badanie cech mechanicznych i wytrzymałościowych (twardość, elastyczność, odkształcenie, odporność na uszkodzenia)
- Ocena barwy produktów z wykorzystaniem kolorymetru odwzorowujÄ…cego Lovibond CamSystem500
- Badanie właściwości pastowych i procesu kleikowania skrobi z wykorzystaniem urządzenia Micro-Visco-Amylograph firmy Brabender
- Badanie cech tekstury artykuÅ‚ów spożywczych na aparacie Zwick z wykorzystaniem komory Kramera, komory Ottawa, komory do ekstruzji wstecznej, noży tnÄ…cych i penetratorów różnego ksztaÅ‚tu
- Badanie cech użytkowych i wytrzymaÅ‚oÅ›ciowych materiaÅ‚ów opakowaniowych np. odpornoÅ›ci na rozciÄ…ganie, rozerwanie, przebicie, zginanie itp.
- Biopolimery biodegradowalne
- MożliwoÅ›ci opracowania technologii wytwarzania i przeprowadzanie badaÅ„ eksploatacyjnych z zastosowaniem techniki ekstruzji do wytwarzania biopolimerów opakowaniowych oraz z zastosowaniem linii wytÅ‚aczania z rozdmuchem w skali póÅ‚technicznej do wytworzenia folii biodegradowalnych z surowców skrobiowych
- Zastosowanie dodatków funkcjonalnych i ich wpÅ‚yw na cechy folii opakowaniowych biodegradowalnych
|
Katedra Energetyki i Åšrodków Transportu
Tel./fax 81 531 97 17, 531 97 25
e-mail: keip@up.lublin.pl
grzegorz.zajac@up.lublin.pl
|
- Laboratorium i hamownia silników spalinowych, laboratorium paliw i smarów, pracownia pojazdów, pracownia elektrotechniki pojazdowej, pracownia komputerowa systemów wspomagania projektowania pojazdów
- Kolorymetr, estryfikator, stanowisko do badania i nastaw regulacyjnych pomp wtryskowych, stanowisko do badania przebiegu wtrysku
- Analizator spalin pracujÄ…cy na zasadzie pomiaru widma podczerwieni, absorbcyjny dymomierz spalin
- Stanowiska dynamometrzyczne, analizator dźwiÄ™ku i drgaÅ„, mobilne stanowisko do pomiaru parametrów trakcyjnych pojazdów
- Wielofunkcyjny system diagnostyczny AVL do pomiaru parametrów pracy silników spalinowych
- Zestaw serwisowy ADVISOR CF-29 do diagnostyki ciÄ…gników rolniczych
- Zestaw diagnostyczny ADP do diagnostyki samochodów osobowych
- Stanowisko pomiarowo-demonstracyjne zasobników ukÅ‚adu zasilania silników o ZS
|
Katedra Zastosowań Matematyki i Informatyki
Tel. 81 531 96 21
e-mail: katedra.matematyki@up.lublin.pl
agnieszka.kubik@up.lublin.pl
|
- Planowanie eksperymentów z wykorzystaniem programu Design Expert: ukÅ‚ady z replikacjÄ… czÄ…stkowÄ…, ukÅ‚ady dla mieszanin, ukÅ‚ady rotacyjne
- Przeprowadzenie statystycznej analizy danych wielowymiarowymi metodami statystycznymi: metodÄ… analizy wariancji, analizy skupieÅ„, skÅ‚adowych gÅ‚ównych, analizy dyskryminacyjnej i analizy czynnikowej
- Modelowanie i prognozowanie procesów za pomocÄ… szeregów czasowych
- Analiza danych ankietowych
- Modelowanie i analiza doświadczeń czynnikowych z powtarzanymi pomiarami
- Metody statystyczne w zarzÄ…dzaniu jakoÅ›ciÄ…: narzÄ™dzia tradycyjne, karty kontrolne, analiza zdolnoÅ›ci procesu i maszyny, statystyczna kontrola odbiorcza: liczebność próby, plany badaÅ„
- Analiza statystyczna doświadczeń biologicznych
- Modelowanie z wykorzystaniem regresji wielozmiennej, porównywanie modeli
- Heteroscedastyczne modele regresji
- OkreÅ›lanie liczebnoÅ›ci próby
- Automatyczna indeksacja dźwiękowych baz danych
- Metody geostatystyczne, analiza danych przy użyciu programu ArcGIS
- Komputerowe modelowanie pola elektromagnetycznego i przepÅ‚ywów pÅ‚ynów przy użyciu oprogramowania Sim4Life
- Analiza danych z wykorzystaniem specjalistycznego oprogramowania (Statistica, SAS, MatLab, Mathematica, SPSS, Statgraphics, Statistica Data Miner)
- Graficzna prezentacja danych z wykorzystaniem oprogramowania ORIGIN
- Wizualizacja procesów technologicznych oraz graficzna prazentacja organizacji pracy w przedsiÄ™biorstwie przy zastosowaniu programu CorelDRAW
- Wizualizacja procesów technologicznych oraz graficzna prazentacja organizacji pracy w przedsiÄ™biorstwie przy zastosowaniu programu CorelDRAW
|
Katedra Eksploatacji Maszyn i ZarzÄ…dzania Procesami Produkcyjnymi
Tel. 81 531 97 34, fax 531 83 29
e-mail: stanislaw.parafiniuk@up.lublin.pl
e-mail: TKR@up.lublin.pl
|
- Eksploatacja i doskonalenie konstrukcji maszyn rolniczych
- Opracowanie i wdrażanie systemów zapewnienia jakoÅ›ci
- ZarzÄ…dzanie technikÄ… w rolnictwie
- Badanie właściwości agrofizycznych roślin przemysłowych, energetycznych
- Prowadzenie badaÅ„ nad odnawialnymi źródÅ‚ami energii
- Ocena stanu technicznego opryskiwaczy w tym rozpylaczy rolniczych, oferowanych do obrotu handlowego
- Ocena nierównomiernoÅ›ci poprzecznej i wzdÅ‚użnej wysiewu rozsiewaczami nawozów mineralnych
- Opracowanie norm wysiewu dla rozsiewaczy nawozów mineralnych
|
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych
Tel. centr. 81 461 00 61, w. 295, 105
fax 81 441 09 49
e-mail: katedra kims@up.lublin.pl
kazimierz.zawislak@up.lublin.pl
|
- Badania surowców, maszyn, linii oraz procesów przetwórczych w przemyÅ›le rolno-spożywczym i gastronomii
- Badania teoretyczne i empiryczne procesu rozdrabniania, ciÅ›nieniowego i bezciÅ›nieniowego aglomerowania surowców roÅ›linnych
- Badania odpornoÅ›ci na pÄ™kanie surowców roÅ›linnych - ziarna zbóż
- Badania procesu wypieku pieczywa z różnymi dadatkami oraz ocena cech reologicznych różnych produktów spożywczych
- Badania procesu granulowania materiaÅ‚ów biologicznych
- Badania zjawisk wystÄ™pujÄ…cych podczas skÅ‚adowania materiaÅ‚ów sypkich i ziarnistych
- Badania wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych, w tym reologicznych surowców i produktów spożywczych oraz mikrostruktury materiaÅ‚ów biologicznych, opracowywanie metodyk badaÅ„ wybranych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych pod kÄ…tem standaryzacji i unifikacji
- Badania nowych technik przetwarzania surowców przy zastosowaniu ultradźwiÄ™ków, mikrofal i obróbki mechanicznej
- Badania nad obłuskiwaniem nasion
- Badania separacji materiaÅ‚ów sypkich (ziarna zbóż, nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych i oleistych oraz innych nasion i zióÅ‚)
- Badania nad obróbkÄ… termicznÄ… i hydrotermicznÄ… materiaÅ‚ów pochodzenia roÅ›linnego
- Badania wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci surowców kaszarskich i technik ich przetwarzania
- Badania nowych technologii w produkcji cukierniczo-ciastkarskiej
- Badania nad zagospodarowaniem odpadów przemysÅ‚u rolno-spożywczego
|
Katedra Podstaw Techniki
Tel./fax 81 531 96 88
e-mail: andrzej.kusz@up.lublin.pl
|
- Programowanie sterowników PLC do celów sterowania liniami technologicznymi w czasie rzeczywistym
- ZakÅ‚ad posiada certyfikat autoryzacji OMRON w zakresie programowania, integracji iprogramowania systemów PLC, Mechatroniki oraz komponentów, automatyki przemysÅ‚owej firmy OMRON
- Pomiary wilgotnoÅ›ci falami mikrofalowymi zwÅ‚aszcza maÅ‚ych obiektów
- Wykorzystanie pól elektromagnetycznych w procesach technologicznych
- Wytwarzanie energii słonecznej przez ogniwa fotowoltaiczne
- Ergonomiczna ocena stanowisk pracy w przemyśle i rolnictwie z uwzględnieniem oceny obciążania fizycznego, psychicznego oraz zasad projektowania wyposażania stanowisk
- Ocena ryzyka zawodowego
- Ocena warunków pracy
- Analiza wypadków i postÄ™powanie powypadkowe
- Badania makroskopowe i mikroskopowe elementów maszyn i urzÄ…dzeÅ„
- Określanie prawdopodobnych przyczyn zniszczenia części maszyn
- Probabilistyczne modelowanie procesów produkcyjnych po kÄ…tem niezawodnoÅ›ci procesowej oraz zarzÄ…dzania ryzykiem
- Projektowanie komputerowych systemów wiedzy
- Integracja danych dla potrzeb zarzÄ…dzania rolniczymi procesami produkcyjnymi
- Badania w zakresie semantycznej integracji wiedzy na przykÅ‚adzie procesów w rolnictwie
|
Katedra Maszyn Rolniczych, Leśnych i Transportowych
tel. 81 531 96 11
e-mail: andrzej.marczuk@up.lublin.pl
|
- Badania i ekspertyzy z zakresu prawidÅ‚owoÅ›ci dziaÅ‚ania i jakoÅ›ci warunków Å›rodowiskowych w budynkach inwentarskich
- Doradztwo oraz wykonywanie ekspertyz prawidłowości doboru maszyn i urządzeń do mechanizacji prac w produkcji zwierzęcej
- Doskonalenie technik i technologii produkcji roślinnej stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym oraz niekonwencjonalnym (ekologicznym, precyzyjnym)
- Doskonalenie technik i technologii pozyskiwania ziarna kukurydzy cukrowej na cele spożywcze, paszowe, przetwórcze i energetyczne
- Badania dotyczące jakości i przydatności technologicznej kukurydzy cukrowej
- Rozwijanie teorii i doskonalenie technologii oraz procesów zbioru roÅ›lin uprawnych
- Techniczne, ekologiczne i ekonomiczne aspekty gospodarowania energiÄ… odnawialnÄ…, zwÅ‚aszcza biomasÄ… pochodzenia roÅ›linnego oraz wykorzystania (utylizacji) odpadów rolniczych i poprodukcyjnych
- Badania energetyczne i jakoÅ›ci pracy agregatów ciÄ…gnikowo- maszynowych
- Badania wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci agrofizycznych roÅ›lin uprawnych oraz pÅ‚odów i surowców rolnych
- Badania maszyn ogrodniczych i leśnych
- Badania laboratoryjne siewników do siewu precyzyjnego nasion roÅ›lin ogrodniczych i leÅ›nych
- Przeprowadzanie testów wytrzymaÅ‚oÅ›ciowych materiaÅ‚ów roÅ›linnych, zwierzÄ™cych i nawozów mineralnych
- Wykorzystanie termowizji do badaÅ„ materiaÅ‚ów roÅ›linnych, obiektów i maszyn ogrodniczych i leÅ›nych
- Wykorzystanie technologii druku 3D do szybkiego prototypowania części maszyn
|