20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76
studia stacjonarne I i II stopnia
i niestacjonarne I i II stopnia stopnia
Ulotka PDF | Plan studiów | Efekty ksztaÅ‚cenia
Technologia żywnoÅ›ci i żywienie czÅ‚owieka to kierunek integrujÄ…cy wiedzÄ™ z zakresu chemii żywnoÅ›ci oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych. Inżynier technologii żywnoÅ›ci opracowuje i wykorzystuje technologie otrzymywania produktów żywnoÅ›ciowych wysokiej jakoÅ›ci, estetycznie opakowanych, smacznych, zdrowych. Absolwent kierunku jest specjalistÄ… w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakoÅ›ci żywnoÅ›ci.
Forma studiów:
Studia stacjonarne I stopnia trwajÄ… 3,5 roku (7 semestrów). Studia niestacjonarne I stopnia trwajÄ… 4 lata (8 semestrów). Absolwent uzyskuje tytuÅ‚ zawodowy inżyniera.
Absolwent studiów I stopnia może kontynuować naukÄ™ na
studiach stacjonarnych i niestacjonarnych II stopnia -
magisterskich, a następnie na studiach III stopnia.
Student ma możliwość wyboru jednego z bloków tematycznych dotyczÄ…cych technologii żywnoÅ›ci pochodzenia zwierzÄ™cego lub roÅ›linnego. Zdobywa wiedzÄ™ w ramach trzech podstawowych bloków przedmiotów obowiÄ…zkowych: ogólnych, kierunkowych podstawowych i kierunkowych zawodowych. KsztaÅ‚cenie obejmuje również blok przedmiotów ekonomicznych.
Studia niestacjonarne pierwszego stopnia trwajÄ… 4 lata a drugiego stopnia trwajÄ… 2 lata. Student ma możliwość wyboru jednego z bloków tematycznych dotyczÄ…cych technologii żywnoÅ›ci pochodzenia zwierzÄ™cego lub roÅ›linnego. Zdobywa wiedzÄ™ w ramach trzech podstawowych bloków przedmiotów obowiÄ…zkowych: ogólnych, kierunkowych podstawowych i kierunkowych zawodowych. KsztaÅ‚cenie obejmuje również blok przedmiotów ekonomicznych.
Specjalności:
Specjalizacje:
PrzykÅ‚adowe specjalizacje realizowane na kierunku to: żywienie czÅ‚owieka, gastronomia, technologie: mleczarska; miÄ™sa i przetworów miÄ™snych; owoców, warzyw i grzybów; przetwórstwo zbóż; biotechnologia żywnoÅ›ci, zarzÄ…dzanie jakoÅ›ciÄ… żywnoÅ›ci i inne.
Perspektywy zawodowe:
W zawodzie technologa żywnoÅ›ci i żywienia czÅ‚owieka wystÄ™puje wiele specjalizacji, a za tym idzie również różnorodność
zajmowanych stanowisk. Absolwent jest przygotowany m.in. do pracy w przedsiębiorstwach jako:
Absolwent może pracować m.in. w:
• różnych dziaÅ‚ach przemysÅ‚u spożywczego,
• chÅ‚odnictwie i przechowalnictwie żywnoÅ›ci,
• placówkach kontroli jakoÅ›ci i laboratoriach analizy żywnoÅ›ci,
• zakÅ‚adach żywienia zbiorowego,
• przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów,
• w dystrybucji i handlu żywnoÅ›ciÄ…,
• ksztaÅ‚towaniu jakoÅ›ci i bezpieczeÅ„stwa zdrowotnego produktów spożywczych.
Stawiamy na praktykÄ™!
• zajÄ™cia terenowe i praktyczne
• samodzielne przeprowadzanie badaÅ„ w trakcie zajęć
• praktyki obowiÄ…zkowe i ponadprogramowe, staże i praktyki zagraniczne
• wymiana miÄ™dzynarodowa w ramach programu LLP-Erasmus oraz krajowa poprzez program MOSTAR
• wsparcie Biura Karier Studenckich
• lektoraty z jÄ™zyków obcych uwzglÄ™dniajÄ… sÅ‚ownictwo specjalistyczne, typowe dla danego kierunku
• szereg kóÅ‚ naukowych i organizacji studenckich, w których można rozwijać swoje zainteresowania
REKRUTACJA
|
Rekrutacja na studia odbywa siÄ™ drogÄ… elektronicznÄ… za pomocÄ… systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne sÅ‚uży do zÅ‚ożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródÅ‚em przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postÄ™powania rekrutacyjnego.
O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.
PostÄ™powanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
- z tzw. nowÄ… maturÄ… oparte jest na wynikach części pisemnej zewnÄ™trznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane sÄ… mnożniki odnoszÄ…ce siÄ™ do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
- z tzw. starÄ… maturÄ… oparte jest na konkursie Å›wiadectw dojrzaÅ‚oÅ›ci. Jeżeli kandydat nie zdawaÅ‚ egzaminu dojrzaÅ‚oÅ›ci z przedmiotów objÄ™tych konkursem, wówczas brane sÄ… pod uwagÄ™ oceny koÅ„cowe z tych przedmiotów uwzglÄ™dnione na Å›wiadectwie ukoÅ„czenia szkoÅ‚y.
- Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależnoÅ›ci od tematyki konkursu lub olimpiady uwzglÄ™dnia siÄ™ zasady preferencyjne.
Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji:
język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, matematyka, chemia, fizyka i astronomia, informatyka.
Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:
poziom podstawowy |
poziom rozszerzony |
|
język obcy: | 1.3 | 2.0 |
Jeden przedmiot do wyboru: | 2.0 | 4.0 |
O przyjęcie na studia drugiego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający dyplom inżyniera z kierunku technologia żywności i żywienie człowieka albo dyplom inżyniera lub magistra inżyniera uzyskany na kierunkach pokrewnych.
KONTAKT W SPRAWIE REKRUTACJI:
Centrum Dydaktyki i Spraw Studenckich:
tel. 81 445 66 45 lub 445 68 85
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii:
tel. 81 462 33 88