20-950 LUBLIN, ul. Akademicka 13
tel. (+ 081) 445-69-91,
445-65-81, 445-66-11
NOWY KIERUNEK STUDIÓW II STOPNIA!
Studia stacjonarne, 3 semestry
ZakÅ‚ady mleczarskie na Lubelszczyźnie, ale również w innych regionach kraju odczuwajÄ… niedobór wykwalifikowanej kadry, która dysponowaÅ‚aby specjalistycznÄ… wiedzÄ… i praktycznymi umiejÄ™tnoÅ›ciami z zakresu zarzÄ…dzania w produkcji i przetwórstwie mleka, poczÄ…wszy od sÅ‚użb surowcowych i oceny jakoÅ›ci mleka poprzez technologiÄ™ produkcji podstawowych produktów mlecznych, skoÅ„czywszy na zagospodarowaniu odpadów i Å›cieków poprodukcyjnych. WyksztaÅ‚cenie specjalistów z zakresu znajomoÅ›ci nowoczesnych technologii produkcji i przetwórstwa mleka oraz zasad zarzÄ…dzania tymi dziaÅ‚aniami nabiera zatem istotnego znaczenia, i co ważne może przyspieszyć transfer wiedzy (technologicznej i ekonomicznej) od nauki do praktyki. Kierunek studiów ZarzÄ…dzanie w produkcji i przetwórstwie mleka stanowi zatem nowoczesnÄ… i interdyscyplinarnÄ… ofertÄ™ dydaktycznÄ… wychodzÄ…cÄ… naprzeciw trendom Å›wiatowym dotyczÄ…cym rozwiÄ…zywania problemów zwiÄ…zanych z zarzÄ…dzaniem w produkcji i przetwórstwie mleka.
PrzykÅ‚ady przedmiotów w programie studiów:
Technologie produkcji surowca mleczarskiego, Procesy biotechnologiczne w mleczarstwie, Technologia produkcji mleka spożywczego i produktów wysokotÅ‚uszczowych, Serowarstwo, Technologia produkcji napojów fermentowanych, ZarzÄ…dzanie jakoÅ›ciÄ… i bezpieczeÅ„stwem w przemyÅ›le mleczarskim, ZarzÄ…dzanie systemem logistycznym w przemyÅ›le mleczarskim, Strategie marketingowe w przemyÅ›le mleczarskim.
Studia majÄ… charakter interdyscyplinarny, a obecnie zarówno na Uczelni, jak i w Polsce nie ma kierunku studiów o tak sformuÅ‚owanych celach i efektach uczenia siÄ™.
PERSPEKTYWY ZAWODOWE:
Zdobyta wiedza pozwoli absolwentowi na organizacjÄ™ i nadzór procesu produkcji mleka surowego i podstawowych produktów mleczarskich, włącznie z zaprojektowaniem linii technologicznej i opracowaniem technologii produkcji nowego wyrobu z ich ekonomicznÄ… kalkulacjÄ…. BÄ™dzie posiadaÅ‚ umiejÄ™tność wdrażania i utrzymania systemów zarzÄ…dzania bezpieczeÅ„stwem i jakoÅ›ciÄ… w zakÅ‚adach mleczarskich, jak również systemów logistycznych. W zakresie kontynuacji studiów absolwent bÄ™dzie przygotowany do podjÄ™cia studiów podyplomowych z zakresu zarzÄ…dzania w przemyÅ›le spożywczym, w tym w branży mleczarskiej oraz do samodzielnego doskonalenia i uzupeÅ‚niania nabytej wiedzy i umiejÄ™tnoÅ›ci. Absolwent może również ubiegać siÄ™ o przyjÄ™cie do SzkoÅ‚y Doktorskiej.
Absolwent może podjąć pracę w następujących podmiotach:
STAWIAMY NA PRAKTYKĘ!
REKRUTACJA
|
Rekrutacja na studia odbywa siÄ™ drogÄ… elektronicznÄ… za pomocÄ… systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne sÅ‚uży do zÅ‚ożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródÅ‚em przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postÄ™powania rekrutacyjnego.
Wymagane uzyskanie dyplomu z tytuÅ‚em zawodowym inżyniera lub magistra inżyniera z nastÄ™pujÄ…cych kierunków: Zootechnika, Technologia żywnoÅ›ci, BezpieczeÅ„stwo i certyfikacja żywnoÅ›ci, Inżynieria przemysÅ‚u spożywczego lub kierunków pokrewnych.
PrzyjÄ™cia kandydatów odbywajÄ… siÄ™ na podstawie list rankingowych powstaÅ‚ych w wyniku postÄ™powania kwalifikacyjnego uwzglÄ™dniajÄ…cego Å›redniÄ… ocen z dyplomu.
KONTAKT W SPRAWIE REKRUTACJI:
Centrum Dydaktyki i Spraw Studenckich:
rekrutacja@up.lublin.pl , 81445 66 45,445 68 85
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
tel. 81 445 66 11, dziekanat.bhz@up.lublin.pl