BiH   Witamy na Wydziale Nauk o ZwierzÄ™tach i Biogospodarki!
Menu

20-950 LUBLIN, ul. Akademicka 13
tel. (+ 081) 445-69-91, 445-65-81, 445-66-11



Zarządzanie w produkcji i przetwórstwie mleka

« wstecz

 

NOWY KIERUNEK STUDIÓW II STOPNIA!

Studia stacjonarne, 3 semestry

 

ulotka PDF

 

 


 

ZakÅ‚ady mleczarskie na Lubelszczyźnie, ale również w innych regionach kraju odczuwajÄ… niedobór wykwalifikowanej kadry, która dysponowaÅ‚aby specjalistycznÄ… wiedzÄ… i praktycznymi umiejÄ™tnoÅ›ciami z zakresu zarzÄ…dzania w produkcji i przetwórstwie mleka, poczÄ…wszy od sÅ‚użb surowcowych i oceny jakoÅ›ci mleka poprzez technologiÄ™ produkcji podstawowych produktów mlecznych, skoÅ„czywszy na zagospodarowaniu odpadów i Å›cieków poprodukcyjnych. WyksztaÅ‚cenie specjalistów z zakresu znajomoÅ›ci nowoczesnych technologii produkcji i przetwórstwa mleka oraz zasad zarzÄ…dzania tymi dziaÅ‚aniami nabiera zatem istotnego znaczenia, i co ważne może przyspieszyć transfer wiedzy (technologicznej i ekonomicznej) od nauki do praktyki. Kierunek studiów ZarzÄ…dzanie w produkcji i przetwórstwie mleka stanowi zatem nowoczesnÄ… i interdyscyplinarnÄ… ofertÄ™ dydaktycznÄ… wychodzÄ…cÄ… naprzeciw trendom Å›wiatowym dotyczÄ…cym rozwiÄ…zywania problemów zwiÄ…zanych z zarzÄ…dzaniem w produkcji i przetwórstwie mleka.

 

 

PrzykÅ‚ady przedmiotów w programie studiów:

 

Technologie produkcji surowca mleczarskiego, Procesy biotechnologiczne w mleczarstwie, Technologia produkcji mleka spożywczego i produktów wysokotÅ‚uszczowych, Serowarstwo, Technologia produkcji napojów fermentowanych, ZarzÄ…dzanie jakoÅ›ciÄ… i bezpieczeÅ„stwem w przemyÅ›le mleczarskim, ZarzÄ…dzanie systemem logistycznym w przemyÅ›le mleczarskim, Strategie marketingowe w przemyÅ›le mleczarskim.

 

Studia majÄ… charakter interdyscyplinarny, a obecnie zarówno na Uczelni, jak i w Polsce nie ma kierunku studiów o tak sformuÅ‚owanych celach i efektach uczenia siÄ™.

 

PERSPEKTYWY ZAWODOWE:

 

Zdobyta wiedza pozwoli absolwentowi na organizacjÄ™ i nadzór procesu produkcji mleka surowego i podstawowych produktów mleczarskich, włącznie z zaprojektowaniem linii technologicznej i opracowaniem technologii produkcji nowego wyrobu z ich ekonomicznÄ… kalkulacjÄ…. BÄ™dzie posiadaÅ‚ umiejÄ™tność wdrażania i utrzymania systemów zarzÄ…dzania bezpieczeÅ„stwem i jakoÅ›ciÄ… w zakÅ‚adach mleczarskich, jak również systemów logistycznych. W zakresie kontynuacji studiów absolwent bÄ™dzie przygotowany do podjÄ™cia studiów podyplomowych z zakresu zarzÄ…dzania w przemyÅ›le spożywczym, w tym w branży mleczarskiej oraz do samodzielnego doskonalenia i uzupeÅ‚niania nabytej wiedzy i umiejÄ™tnoÅ›ci. Absolwent może również ubiegać siÄ™ o przyjÄ™cie do SzkoÅ‚y Doktorskiej.


Absolwent może podjąć pracę w następujących podmiotach:

  • zakÅ‚adach mleczarskich,
  • laboratoriach zajmujÄ…cych siÄ™ ocenÄ… jakoÅ›ci mleka i jego produktów,
  • jednostkach kontrolujÄ…cych jakość produktów mlecznych,
  • instytucjach badawczych.
     

 

STAWIAMY NA PRAKTYKĘ!

  • zajÄ™cia praktyczne w salach laboratoryjnych wyposażonych w nowoczesnÄ… aparaturÄ™ i sprzÄ™t analityczny,
  • zajÄ™cia terenowe w zakÅ‚adach mleczarskich
  • samodzielne przeprowadzanie badaÅ„ w trakcie zajęć
  • wymiana miÄ™dzynarodowa oraz krajowa
  • wsparcie Biura KsztaÅ‚cenia Praktycznego i Rozwoju Kompetencji
  • lektoraty z jÄ™zyków obcych uwzglÄ™dniajÄ… sÅ‚ownictwo specjalistyczne, typowe dla danego kierunku
  • szereg kóÅ‚ naukowych i organizacji studenckich, w których można rozwijać swoje zainteresowania

 

 

REKRUTACJA

 

 

Rekrutacja na studia odbywa siÄ™ drogÄ… elektronicznÄ… za pomocÄ… systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne sÅ‚uży do zÅ‚ożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródÅ‚em przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postÄ™powania rekrutacyjnego.

 

Wymagane uzyskanie dyplomu z tytuÅ‚em zawodowym inżyniera lub magistra inżyniera z nastÄ™pujÄ…cych kierunków: Zootechnika, Technologia żywnoÅ›ci, BezpieczeÅ„stwo i certyfikacja żywnoÅ›ci, Inżynieria przemysÅ‚u spożywczego lub kierunków pokrewnych.


PrzyjÄ™cia kandydatów odbywajÄ… siÄ™ na podstawie list rankingowych powstaÅ‚ych w wyniku postÄ™powania kwalifikacyjnego uwzglÄ™dniajÄ…cego Å›redniÄ… ocen z dyplomu.

  


 

KONTAKT W SPRAWIE REKRUTACJI:

 

Centrum Dydaktyki i Spraw Studenckich:

rekrutacja@up.lublin.pl , 81445 66 45,445 68 85

 

Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
ul. Akademicka 13,  20-950 Lublin
tel. 81 445 66 11, dziekanat.bhz@up.lublin.pl