Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
tel. +48 81 462 33 33
e-mail: urszula.pankiewicz@up.lublin.pl
|
- Analizy chromatograficzne i voltamperometryczne żywności
- Oznaczenie chemicznych zanieczyszczeÅ„ żywnosci i skÅ‚adników biologicznych
- Opracowywanie i ocena jakoÅ›ciowa dodatków do żywnoÅ›ci typu "suplementów diety"
- Ocena sensoryczna żywności
- Doskonalenie technik pozyskiwania substancji biologicznie aktywnych z surowców roÅ›linnych
- Analiza jakoÅ›ciowa i iloÅ›ciowa olejków eterycznych
- Badania wpÅ‚ywu pulsacyjnego pola elektrycznego na zmiany przepuszczalnoÅ›ci bÅ‚ony komórkowej drobnoustrojów (akumulowanie wybranych jonów nieorganicznych w komórkach)
- Chromatograficzna ocena jakoÅ›ciowa ogrzewanych i przechowywanych tÅ‚uszczów z dodoatkami stabilizujÄ…cymi skÅ‚ad kwasów tÅ‚uszczowych
- Charakterystyka wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci sorpcyjnych surowców i produktów spożywczych z wykorzystaniem izoterm adsorpcji i desorpcji pary wodnej. Wyznaczanie wilgotnoÅ›ci krytycznej produktu na drodze sorpcji i/lub suszenia
- Analiza wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci funkcjonalnych surowców i produktów spożywczych (tj. wodochÅ‚onnoÅ›ci, absorcji tÅ‚uszczu, zdolnoÅ›ci emulgowania i trwaÅ‚oÅ›ci utworzonej emulsji, synerezy, lepkoÅ›ci roztworów w gradiencie temperatury)
- Oznaczanie stopnia skleikowania skrobi
- Monitoring stężeń rtęci w żywności, produktach zielarskich, papierosach oraz badanie zawartości tego pierwiastka w organizmie człowieka i zwierząt w uwarunkowaniach środowiskowych
- Przeprowadzenie walidacji procedur analitycznych
- Przygotowanie szkoleń w zakresie problematyki z obszaru analizy i oceny jakości żywności
|
Katedra Biochemii i Chemii Żywności
tel. +48 81 462 33 23
e-mail: barbara.baraniak@up.lublin.pl
|
- Opracowywanie receptur otrzymywania Å›rodków spożywczych (pieczywo, makarony, wyroby cukiernicze, napoje itp.) fortyfikowanych skÅ‚adnikami bioaktywnymi o ukierunkowanej aktywnoÅ›ci biologicznej
- Ocena potencjalnej bioaktywności żywności (potencjał przeciwutleniający, przeciwzapalny, przeciwnadciśnieniowy, przeciwcukrzycowy, przeciwotyłościowy)
- Ocena potencjalnej biodostÄ™pnoÅ›ci skÅ‚adników odżywczych i prozdrowotnych poprzez oznaczenie ich strawnoÅ›ci i przewidywalnego indeksu glikemicznego
- Analiza intereakcji skÅ‚adników funkcjonalnych w produktach spożywczych i suplementach diety
- Opracowanie technologii produkcji żywności niskoprzetworzonej pochodzenia roślinnego o ukierunkowanej aktywnosci prozdrowotnej
- Opracowanie receptur otrzymywania izolatów i hydrolizatów biaÅ‚kowych z konwencjonalnych i niekonwencjonalnych źródeÅ‚ biaÅ‚ka
- Ocena jakoÅ›ci izolatów i hydrolizatorów biaÅ‚kowych poprzez oznaczenie zawartoÅ›ci biaÅ‚ka, peptydów, niezwiazanych grup aminowych, mas czÄ…steczkowych, stopnia hydrolizy i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci funkcjonalnych
- Oznaczenie w surowcach i Å›rodkach spożywczych zawartoÅ›ci zwiÄ…zków fenolowych (antocyjanów, flawonoidów, kwasów fenolowych), witaminy C, cukrów redukujÄ…cych, karotenoidów, chlorofilu, kofeiny
- Oznaczenia wpÅ‚ywu skÅ‚adników żywnoÅ›ci na aktywność enzymów regulujÄ…cych szlaki metaboliczne w organiźmie czÅ‚owieka (amylazy, proteazy, wybrane oksydoreduktazy)
- OkreÅ›lenie wpÅ‚ywu dodatków do żywnoÅ›ci pochodzenia roÅ›linnego na potencjaÅ‚ prozdrowotny otrzymanych produktów
- Opracowanie receptur otrzymywania naturalnych preparatów wykorzystywanych w ochronie roÅ›lin
- Opracowanie receptur otrzymywania biopolimerowych materiaÅ‚ów opakowaniowych
- Analiz właściwości mechanicznych, barierowych i optycznych materiałow biopolimerowych
- Ocena możliwoÅ›ci wykorzystania biopolimerowych materiaÅ‚ów opakowaniowych w przemyÅ›le spożywczym
- Wykorzystanie mechanizmów obronnych roÅ›lin warzywnych indukowanych czynikami abiotycznymi w badaniach jakoÅ›ci technologicznej i spożywczej roÅ›lin użytkowych
|
Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii
i Żywienia Człowieka
tel. +48 81 462 34 00
e-mail: zdzislaw.targonski@up.lublin.pl
|
- Analiza mikrobiologiczna (iloÅ›ciowa oraz identyfikacja do gatunku) produktów spożywczych, skÅ‚adników żywnoÅ›ci itp.
- Wykorzystanie bakterii kwasu mlekowego do celów przemysÅ‚owych (zakwasy, kultury starterowe itp.)
- Optymalizacja procesów wytwarzania enzymów oraz metabolitów komórkowych w oparciu o mikroorganizmy (bakterie i grzyby)
- Analiza bioinformatyczna sekwencji kwasów nukleinowych i biaÅ‚ek
- Ocena jakości i autentyczności win
- Technologia kwasu bursztynowego
- Technologia kwasu mlekowego
- Technologia kwasu fumarowego
- Prowadzenie szkoleń i akcji edukacyjnych z zakresu żywienia i dietetyki
|
Katedra Chemii
tel. +48 81 445 65 30
e-mail: izabella.jackowska@up.lublin.pl
|
- Oznaczanie chemicznych zanieczyszczeÅ„ żywnoÅ›ci i skÅ‚adników biologicznych
- Opracowanie i ocena wartości użytkowej roślin oleistych
- Modelowanie procesów fizyko-chemicznych w glebach na podstawie metod eksperymentalnych
- Projektowanie zwiÄ…zków organicznych o potencjalnej aktywnoÅ›ci biologicznej
- Opracowanie i ocena skutków antropogenicznych w Å›rodowisku i praktyczne rozwiÄ…zania
- Oznaczanie aktywnoÅ›ci antyoksydacyjnej pochodnych flawonoidów
- Sorpcja surfakantów w glebach w ukÅ‚adzie jedno- i wieloskÅ‚adnikowym
- Izolacja i wyodrÄ™bnienie zwiÄ…zków bioaktywnych oraz wpÅ‚yw czynników technologicznych na jakość surowców i produktów pochodzenia roÅ›linnego
|
Katedra Technologii Surowców Pochodzenia ZwierzÄ™cego
tel. +48 81 462 33 42
e-mail: dariusz.stasiak@up.lublin.pl
|
- Ocena jakoÅ›ci miÄ™sa i produktów miÄ™snych
- Ocena wartoÅ›ci odżywczej miÄ™sa i produktów miÄ™snych
- Ocena sensoryczna produktów miÄ™snych
- Badania fizykochemiczne miÄ™sa, tÅ‚uszczów i produktów miÄ™snych : skÅ‚ad podstawowy (zawartość: tÅ‚uszczu, biaÅ‚ka, wody, popioÅ‚u, soli itp.), analiza aminokwasów i amin biogennych, parametry barwy (ciaÅ‚a staÅ‚e, proszki, ciecze), parametrymorfometryczne na podstawie analizy obrazów (także mikroskopowych) z wykorzystaniem komputerowego systemu wizyjnego, wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci reologiczne (lepkość, tekstura, wytrzymaÅ‚ość mechaniczna)
- Badania przechowalnicze miÄ™sa i produktów miÄ™snych (zachowanie jakoÅ›ci)
- Badania temperatury (np. w zamkniÄ™tym opakowaniu) za pomocÄ… rejestratorów bezprzewodowych (np. wartość sterylizacyjna F, profil temperatury w suszarce taÅ›mowej)
- KsztaÅ‚towanie barwy i tekstury wyrobów miÄ™snych
- Opracowanie technologii nowych produktów miÄ™snych
- Konsultacje w zakresie technologii miÄ™sa, systemów zarzadzania jakoÅ›ciÄ…
- Szkolenie kadr, doradztwo w zakresie wdrażania i stosowania zasad dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (GMP i GHP), systemu HACCP (ISO 22000)
- Doradztwo w zakresie organizacji i prowadzenia przetwórstwa miÄ™sa w maÅ‚ych i Å›rednich przedsiÄ™biorstwach (MÅšP), opracowywanie procedur, instrukcji, poradników, przewodników itp.
- Opinie technologiczne w zakresie technologii mięsa
- Produkcja doÅ›wiadczalna wyrobów miesnych (kieÅ‚basy, wÄ™dzonki, konserwy) na skalÄ™ póÅ‚technicznÄ…
- Technologie spożywcze wykorzystujące technikę ultradzwiękową
- Produkcja wyrobów miÄ™snych z ograniczonym dodatkiem zwiÄ…zków azotowych (np. produkty ekologiczne)
- Produkcja wędlin dojrzewających z dodatkiem probiotyku
|
Katedra Technologii Surowców Pochodzenia RoÅ›linnego i Gastronomii
tel. +48 81 462 33 06
e-mail: waldemar.gustaw@up.lublin.pl
|
- Ocena podstawowych parametrów jakoÅ›ciowych owoców, warzyw, grzybów i ich przetworów
- Ocena aktywnoÅ›ci przeciwutleniajÄ…cej surowców i produktów pochodzenia roÅ›linnego
- Analiza zawartoÅ›ci barwników roÅ›linnych metodami spektrofotometrycznymi
- Zastosowanie fermentacji mlekowej w przetwórstwie owoców, warzyw i grzybów
- Izolacja i wstÄ™pne oczyszczenie polisacharydów biologicznie aktywnych z owocników grzybów wyższych
- Technologia produkcji wyrobów owocowych, warzywnych i grzybowych
- Ocena wartoÅ›ci przemiaÅ‚owej ziarna zbóż
- Ocena wartoÅ›ci technologicznej produktów przemiaÅ‚u
- WpÅ‚yw parametrów przemiaÅ‚u na skÅ‚ad chemiczny mÄ…ki
- Reologiczna charakterystyka kleików i zawiesin surowców zbożowych
- Ocena zawartości błonnika pokarmowego według najnowszych metod AACC i AOA
- Ocena skÅ‚adu frakcyjnego bÅ‚onnika pokarmowego, w szczególnoÅ›ci: nierozpuszczalnego w roztworach wodnych (IDF), rozpuszczalnego w roztworach wodnych (SDF), nierozpuszczalnego w roztworach kwaÅ›nych (AIDF) oraz rozpuszczalnego w roztworach kwaÅ›nych (ASDF)
- Ocena zawartoÅ›ci (1-3), (1-4) B-D glukanów wedÅ‚ug najnowszych metodyk AACC i AOA
- Modyfikacja technologii piekarniczych - produkcja pieczywa o cechach funkcjonalnych
- WpÅ‚yw parametrów technologicznych na jakość makaronów
- Produkcja makaronów z dodatkiem naturalnych praparatów barwiÄ…cych
- Produkcja makaronów o podwyższonej zawartoÅ›ci bÅ‚onnika pokarmowego
- Ocena wartoÅ›ci odżywczej produktów zbożowego pochodzenia
- Ocena zawartości mykotoksyn w surowcach i produktach zbożowych
|