wip   Witamy na Wydziale Inżynierii Produkcji
Menu

20-612 LUBLIN, ul. Głęboka 28
tel. (+81) 531 96 60, fax. (+81) 531 96 69



Oferta naukowo-badawcza dla firm - Wydz. Inżynierii Produkcji

« wstecz

Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz

Tel./fax 81 531 96 45

e-mail: dariusz.andrejko@up.lublin.pl

 

  • Właściwości fizyczne surowców i produktów spożywczych: kształtowanie jakości żywności poprzez modyfikację właściwości fizycznych surowców; wpływ właściwości fizycznych surowców na jakość żywności
  • Obróbka cieplna surowców i produktów spożywczych: analiza zmian właściwości surowców i żywności pod wpływem obróbki cieplnej
  • Zanieczyszczenia żywności: analiza wpływu zanieczyszczeń chemicznych i fizycznych na właściwości żywności; rola dodatków do żywności; zagrożenia wynikające ze stosowania surowców GM i napromieniowania żywności
  • Ocena jakości olejów: określanie liczby kwasowej, nadtlenkowej i stabilności oksydatywnej poprzez wyznaczanie czasu indukcji
  • Inżynieria gastronomiczna: badania procesów technologicznych stosowanych w gastronomii oraz zmian właściwości fizycznych i chemicznych surowców oraz produktów po obróbce technologicznej
  • Chemiczna i biochemiczna konwersja materiałów biologicznych ze szczególnym uwzględnieniem przetwarzania i wykorzystania odnawialnych źródeł energii; w tym oznaczenia substancji biologicznie aktywnych: skład wyższych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej, aktywność antytrypsynowa (TIA) metodą BAPA, aktywność neurotoksyn metodą BOAA
  • Surowce uboczne: zagospodarowanie surowców ubocznych i gospodarka odpadami w przemyśle rolno-spożywczym
  • Modelowanie cieplnych procesów konserwacji ze szczególnym uwzględnieniem przebiegu chłodzenia, zamrażania i rozmrażania
  • Badania i doświadczalna optymalizacja chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów rolniczych i spożywczych
  • Zależność jakości w tym reologicznych i sensorycznych cech produktów i opakowań od warunków obróbki chłodniczej 
  • Badania wpływu dodatków (substancje prozdrowotne i ochronne, krioprotektanty) na chłodniczą obróbkę żywności wygodnej i funkcjonalnej
  • Projektowanie żywności mrożonej ze szczególnym uwzględnieniem lodów
  • Energetyczne uwarunkowania pracy systemów technicznych przemysłu spożywczego, w tym instalacji chłodniczych i klimatyzacyjnych 

Katedra Inżynierii Mechanicznej i Automatyki

Tel./fax 81 531 97 56

e-mail: ztmia@up.lublin.pl

krzysztof.golacki@up.lublin.pl

  • Wykorzystując oprogramowanie Autodesk Inventor oferujemy prace projektowe maszyn i urządzeń technicznych. W ramach projektów wykonywane są analizy wytrzymałościowe, optymalizacyjne, funkcjonalne, a także kompletna dokumentacja techniczna obejmująca modele 3D, rysunki złożeniowe i wykonawcze.
  • Wykonujemy zintegrowane pomiary przy użyciu zestawu mikroskop sił atomowych (AFM) i spektroskop Ramanowski pozwalające na analizy cech materiałowych w skali nano.
  • Wykonujemy pomiary cech mechanicznych materiałów pochodzenia biologicznego w celu ograniczenia strat podczas operacji technologicznych oraz poprawy ich jakości.

Katedra Inżynierii Środowiska i Geodezji

Tel. /fax 81 532 06 44

e-mail: kiksig@up.lublin.pl

krzysztof.jozwiakowski@up.lublin.pl

  • Opracowanie koncepcji, projektowanie i optymalizacja pracy różnych rozwiązań technologicznych stosowanych do oczyszczania ścieków, a szczególnie systemów hydrofitowych,
  • Ocena skuteczności działania oraz ocena oddziaływania na środowisko przydomowych i zbiorowych oczyszczalni ścieków,
  • Opracowanie koncepcji i projektowanie systemów zagospodarowania osadów ściekowych z przydomowych i zbiorowych oczyszczalni ścieków,
  • Opracowanie koncepcji i projektowanie ujęć wód podziemnych oraz stacji uzdatniania wody,
  •  Opracowanie koncepcji i projektowanie oraz systemów wodociągowych
    i kanalizacyjnych,
  • Opracowanie koncepcji rewaloryzacji zdegradowanych i zmeliorowanych dolin rzecznych, 
  • Projektowanie obiektów małej retencji i zagospodarowania wód opadowych, 
  • Usługi w zakresie wykonania analiz laboratoryjnych jakości wód i ścieków: temperatura, pH, tlen rozpuszczony, przewodność elektrolityczna, twardość ogólna, twardość wapniowa, azot (ogółem, amonowy, azotynowy, azotanowy), ChZT, BZT5, fosfor ogółem, fosforany, żelazo, chlorki, potas, siarczany, zawiesiny ogólne i in. 
  • Projekty rewaloryzacji terenów rolniczych, 
  • Ocena zagrożeń erozją i kompleksowe melioracje przeciwerozyjne, 
  • Sporządzanie operatów wodno-prawnych,
  • Ocena wydajności biogazowej substratów.
  • Opracowanie receptur kosubstratów dla biogazowni rolniczych.
  • Opracowanie koncepcji zagospodarowania pofermentu z biogazowni w kontekście technicznym i prawnym.
  • Ocena potencjału odnawialnych źródeł energii w ujęciu przestrzennym.
  • Wybór lokalizacji biogazowni rolniczych.
  • Ocena wydajności i parametrów energetycznych biomasy.
  • Wykonywanie opracowań i analiz kartograficznych i geoinformatycznych (GIS), 
  • Analiza rozdrobnienia działek ewidencyjnych i określenie pilności podejmowania prac scalenia gruntów,
  • Tworzenie numerycznych modeli przestrzennych na podstawie naziemnego skaningu laserowego.

Katedra Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej

Tel. centr. 81 461 00 61 w. 122, 292, 104

Tel./ fax 81461 06 83,

e-mail: ktc@up.lublin.pl

e-mail: dariusz.dziki@up.lublin.pl

 

  • Wpływ warunków konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia na zmianę właściwości fizycznych i chemicznych suszu z owoców i warzyw
  •  Analizy energetyczna i egzergetyczna procesów i urządzeń cieplnych wykorzystywanych w przemyśle rolno-spożywczym
  •  Możliwość określenia: wartości energetycznej paliw i biopaliw stałych, aktywności wody produktów spożywczych oraz doboru odpowiednich warunków przechowywania
  •  Ekstruzja środków spożywczych
  •   Kompleksowe badania nad procesem ekstruzji różnego pochodzenia surowców roślinnych z przeznaczeniem na cele spożywcze, paszowe i przemysłowe
  •  Możliwości kształtowania pożądanych cech żywności i pasz
  •  Żywność wygodna - możliwości opracowania nowych receptur i technologii wytwarzania szerokiego asortymentu produktów wykazującym znamiona żywności wygodnej, funkcjonalnej i prozdrowotnej
  •  Wykorzystanie niestandardowych surowców i dodatków w celu poprawy charakterystyki żywieniowej i funkcjonalnej produktów spożywczych, zwłaszcza z wykorzystaniem techniki ekstruzji do modelowania cech użytkowych żywności
  • Podnoszenie wartości odżywczej wyrobów przez zastosowanie dodatków pochodzenia naturalnego m.in. zwiększających zawartość błonnika pokarmowego, wykazujących cechy stabilizatorów, emulgatorów, hydrokoloidów itp.
  •  Opracowywanie receptur i technik wytwarzania prozdrowotnych przekąsek zbożowych, badanie wpływu parametrów ekstruzji na cechy produktów (wyroby instant, RTE podgotowane, błyskawiczne)
  •  Modyfikacja skrobi metodą ekstruzji - nadawanie surowcom skrobiowym ściśle zdefiniowanych cech użytkowych z przenaczeniem na zagęstniki, stabilizatory, lepiszcza, środki klejące; możliwości zastosowania skrobi modyfikowanych w przetwórstwie spożywczym, paszowym oraz w zastosowaniach przemysłowych np. przemysł chemiczny, papierniczy i tekstylny
  • Badanie wpływu  parametrów ekstruzji na właściwości fizykochemiczne, reologiczne i użytkowe modyfikatów skrobiowych
  •  Badania cech fizykochemicznych i użytkowych produktów spożywczych i paszowych oraz opakowań
  •  Badanie gęstości, wodochłonności, wskaźników WAI, WSI żywności i pasz oraz stabilności wodnej karm dla zwierząt
  •  Badanie cech mechanicznych i wytrzymałościowych (twardość, elastyczność, odkształcenie, odporność na uszkodzenia)
  •  Ocena barwy produktów z wykorzystaniem kolorymetru odwzorowującego Lovibond CamSystem500
  • Badanie właściwości pastowych i procesu kleikowania skrobi z wykorzystaniem urządzenia Micro-Visco-Amylograph firmy Brabender
  •  Badanie cech tekstury artykułów spożywczych na aparacie Zwick z wykorzystaniem komory Kramera, komory Ottawa, komory do ekstruzji wstecznej, noży tnących i penetratorów różnego kształtu
  •  Badanie cech użytkowych i wytrzymałościowych materiałów opakowaniowych np. odporności na rozciąganie, rozerwanie, przebicie, zginanie itp.
  • Biopolimery biodegradowalne 
  •  Możliwości opracowania technologii wytwarzania i przeprowadzanie badań eksploatacyjnych z zastosowaniem techniki ekstruzji do wytwarzania biopolimerów opakowaniowych oraz z zastosowaniem linii wytłaczania z rozdmuchem w skali półtechnicznej do wytworzenia folii biodegradowalnych z surowców skrobiowych
  • Zastosowanie dodatków funkcjonalnych i ich wpływ na cechy folii opakowaniowych biodegradowalnych

Katedra Energetyki i Środków Transportu

Tel./fax 81 531 97 17,  531 97 25

e-mail: keip@up.lublin.pl

grzegorz.zajac@up.lublin.pl

 

  • Laboratorium i hamownia silników spalinowych, laboratorium paliw i smarów, pracownia pojazdów, pracownia elektrotechniki pojazdowej, pracownia komputerowa systemów wspomagania projektowania pojazdów
  •  Kolorymetr, estryfikator, stanowisko do badania i nastaw regulacyjnych pomp wtryskowych, stanowisko do badania przebiegu wtrysku
  •  Analizator spalin pracujący na zasadzie pomiaru widma podczerwieni, absorbcyjny dymomierz spalin               
  •  Stanowiska dynamometrzyczne, analizator dźwięku i drgań, mobilne stanowisko do pomiaru parametrów trakcyjnych pojazdów
  • Wielofunkcyjny system diagnostyczny AVL do pomiaru parametrów pracy silników spalinowych
  •  Zestaw serwisowy ADVISOR CF-29 do diagnostyki ciągników rolniczych
  •  Zestaw diagnostyczny ADP do diagnostyki samochodów osobowych              
  • Stanowisko pomiarowo-demonstracyjne zasobników układu zasilania silników o ZS

Katedra Zastosowań Matematyki i Informatyki

Tel. 81 531 96 21

e-mail: katedra.matematyki@up.lublin.pl

agnieszka.kubik@up.lublin.pl

  •  Planowanie eksperymentów z wykorzystaniem programu Design Expert: układy z replikacją cząstkową, układy dla mieszanin, układy rotacyjne
  •  Przeprowadzenie statystycznej analizy danych wielowymiarowymi metodami statystycznymi: metodą analizy wariancji, analizy skupień, składowych głównych, analizy dyskryminacyjnej i analizy czynnikowej
  •  Modelowanie i prognozowanie procesów za  pomocą szeregów czasowych
  •  Analiza danych ankietowych
  •  Modelowanie i analiza doświadczeń czynnikowych z powtarzanymi pomiarami
  •  Metody statystyczne w zarządzaniu jakością: narzędzia tradycyjne, karty kontrolne, analiza zdolności procesu i maszyny, statystyczna kontrola odbiorcza: liczebność próby, plany badań
  • Analiza statystyczna doświadczeń biologicznych
  •  Modelowanie z wykorzystaniem regresji wielozmiennej, porównywanie modeli
  •  Heteroscedastyczne modele regresji
  •   Określanie liczebności próby
  • Automatyczna indeksacja dźwiękowych baz danych
  •   Metody geostatystyczne, analiza danych przy użyciu programu ArcGIS                 
  •  Komputerowe modelowanie pola elektromagnetycznego i przepływów płynów przy użyciu oprogramowania Sim4Life
  •  Analiza danych z wykorzystaniem specjalistycznego oprogramowania (Statistica, SAS, MatLab, Mathematica, SPSS, Statgraphics, Statistica Data Miner)
  •  Graficzna prezentacja danych z wykorzystaniem oprogramowania ORIGIN
  •  Wizualizacja procesów technologicznych oraz graficzna prazentacja organizacji pracy w przedsiębiorstwie przy zastosowaniu programu CorelDRAW
  • Wizualizacja procesów technologicznych oraz graficzna prazentacja organizacji pracy w przedsiębiorstwie przy zastosowaniu programu CorelDRAW  

Katedra Eksploatacji Maszyn i Zarządzania Procesami Produkcyjnymi

Tel. 81 531 97 34, fax 531 83 29

e-mail: stanislaw.parafiniuk@up.lublin.pl

e-mail: TKR@up.lublin.pl

  •  Eksploatacja i doskonalenie konstrukcji maszyn rolniczych
  •  Opracowanie i wdrażanie systemów zapewnienia jakości
  •  Zarządzanie techniką w rolnictwie
  •  Badanie właściwości agrofizycznych roślin przemysłowych, energetycznych
  •  Prowadzenie badań nad odnawialnymi źródłami energii
  •  Ocena stanu technicznego opryskiwaczy w tym rozpylaczy rolniczych, oferowanych do obrotu handlowego
  •  Ocena nierównomierności poprzecznej i wzdłużnej wysiewu rozsiewaczami nawozów mineralnych
  •  Opracowanie norm wysiewu dla rozsiewaczy nawozów mineralnych

Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych

Tel. centr. 81 461 00 61, w. 295, 105
fax 81 441 09 49

e-mail: katedra kims@up.lublin.pl

kazimierz.zawislak@up.lublin.pl

  •  Badania surowców, maszyn, linii oraz procesów przetwórczych w przemyśle rolno-spożywczym i gastronomii
  •  Badania teoretyczne i empiryczne procesu rozdrabniania, ciśnieniowego i bezciśnieniowego aglomerowania surowców roślinnych
  •  Badania odporności na pękanie surowców roślinnych - ziarna zbóż
  • Badania procesu wypieku pieczywa z różnymi dadatkami oraz ocena cech reologicznych różnych produktów spożywczych
  • Badania procesu granulowania materiałów biologicznych
  •  Badania zjawisk występujących podczas składowania materiałów sypkich i ziarnistych
  •  Badania właściwości fizycznych, w tym reologicznych surowców i produktów spożywczych oraz mikrostruktury materiałów biologicznych, opracowywanie metodyk badań wybranych właściwości fizycznych pod kątem standaryzacji i unifikacji
  •  Badania nowych technik przetwarzania surowców przy zastosowaniu ultradźwięków, mikrofal i obróbki mechanicznej
  •  Badania nad obłuskiwaniem nasion
  •  Badania separacji materiałów sypkich (ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych i oleistych oraz innych nasion i ziół)
  •  Badania nad obróbką termiczną i hydrotermiczną materiałów pochodzenia roślinnego
  •  Badania właściwości surowców kaszarskich i technik ich przetwarzania
  •  Badania nowych technologii w produkcji cukierniczo-ciastkarskiej
  •  Badania nad zagospodarowaniem odpadów przemysłu rolno-spożywczego

Katedra Podstaw Techniki

Tel./fax 81 531 96 88

e-mail: andrzej.kusz@up.lublin.pl

  •  Programowanie sterowników PLC do celów sterowania liniami technologicznymi w czasie rzeczywistym 
  •  Zakład posiada certyfikat autoryzacji OMRON w zakresie programowania, integracji iprogramowania systemów PLC, Mechatroniki oraz komponentów, automatyki przemysłowej firmy OMRON
  •  Pomiary wilgotności falami mikrofalowymi zwłaszcza małych obiektów
  •  Wykorzystanie pól elektromagnetycznych w procesach technologicznych
  •  Wytwarzanie energii słonecznej przez ogniwa fotowoltaiczne
  •  Ergonomiczna ocena stanowisk pracy w przemyśle i rolnictwie z uwzględnieniem oceny obciążania fizycznego, psychicznego oraz zasad projektowania wyposażania stanowisk
  • Ocena ryzyka zawodowego
  •  Ocena warunków pracy 
  •  Analiza wypadków i postępowanie powypadkowe 
  •  Badania makroskopowe i mikroskopowe elementów maszyn i urządzeń
  •  Określanie prawdopodobnych przyczyn zniszczenia części maszyn
  •  Probabilistyczne modelowanie procesów produkcyjnych po kątem niezawodności procesowej oraz zarządzania ryzykiem
  •  Projektowanie komputerowych systemów wiedzy
  • Integracja danych dla potrzeb zarządzania rolniczymi procesami produkcyjnymi
  •  Badania w zakresie semantycznej integracji wiedzy na przykładzie procesów w rolnictwie

Katedra Maszyn Rolniczych, Leśnych i Transportowych

tel. 81 531 96 11

e-mail: andrzej.marczuk@up.lublin.pl

  • Badania i ekspertyzy z zakresu prawidłowości działania i jakości warunków środowiskowych w budynkach inwentarskich
  •  Doradztwo oraz wykonywanie ekspertyz prawidłowości doboru maszyn i urządzeń do mechanizacji prac w produkcji zwierzęcej
  •  Doskonalenie technik i technologii produkcji roślinnej stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym oraz niekonwencjonalnym (ekologicznym, precyzyjnym)
  • Doskonalenie technik i technologii pozyskiwania ziarna kukurydzy cukrowej na cele spożywcze, paszowe, przetwórcze i energetyczne
  • Badania dotyczące jakości i przydatności technologicznej kukurydzy cukrowej
  • Rozwijanie teorii i doskonalenie technologii oraz procesów zbioru roślin uprawnych
  • Techniczne, ekologiczne i ekonomiczne aspekty gospodarowania energią odnawialną, zwłaszcza biomasą pochodzenia roślinnego oraz wykorzystania (utylizacji) odpadów rolniczych i poprodukcyjnych
  •  Badania energetyczne i jakości pracy agregatów ciągnikowo- maszynowych
  •  Badania właściwości agrofizycznych roślin uprawnych oraz płodów i surowców rolnych
  •  Badania maszyn ogrodniczych i leśnych
  •  Badania laboratoryjne siewników do siewu precyzyjnego nasion roślin ogrodniczych i leśnych
  •  Przeprowadzanie testów wytrzymałościowych materiałów roślinnych, zwierzęcych i nawozów mineralnych
  • Wykorzystanie termowizji do badań materiałów roślinnych, obiektów i maszyn ogrodniczych i leśnych
  • Wykorzystanie technologii druku 3D do szybkiego prototypowania części maszyn