foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Dietetyka

« wstecz

 studia stacjonarne  i niestacjonarne I stopnia  i II stopnia

 


  Ulotka PDF   |   Plan studiów   |   Efekty ksztaÅ‚cenia


 

Dietetyka jako dziedzina nauki integruje wiedzę z zakresu zasad żywienia z podstawami medycznymi i biochemicznymi oraz technologii gastronomicznych.

 

Kierunek dietetyka powoÅ‚ano 1.10.2011 roku, realizowany jest w systemie studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I stopnia. Studia stacjonarne trwajÄ… 3 lata (6 semestrów) natomiast studia niestacjonarne trwajÄ… 3,5 roku (7 semestrów). Absolwent tych studiów uzyskuje dyplom licencjata. 

 

Studia II stopnia powoÅ‚ano 29.05.2016 r. i bÄ™dÄ… realizowane na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych. Studia te trwajÄ… 2 lata.  Dla studiów stacjonarnych rekrutacja odbywa sie latem, zaÅ› dla niestacjonarnych - zimÄ….

 

Studia dajÄ… możliwość zdobycia wiedzy z zakresu zasad żywienia czÅ‚owieka, planowania i przygotowania potraw wchodzÄ…cych w skÅ‚ad poszczególnych diet, oceny i kontroli wartoÅ›ci odżywczej i jakoÅ›ci zdrowotnej żywnoÅ›ci, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego, planowania racjonalnego żywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym oraz prowadzenia edukacji żywieniowej. Absolwent bÄ™dzie przygotowany do prowadzenia badaÅ„ w dziedzinie żywienia oraz kontroli jakoÅ›ci żywnoÅ›ci, warunków jej przechowywania i produkcji potraw. Pozna podstawy marketingu, prawa żywnoÅ›ciowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.

 

 

 

KsztaÅ‚cimy praktycznie! 

Dietetyka  jako dziedzina nauki integruje wiedzÄ™ z zakresu zasad żywienia z podstawami medycznymi i biochemicznymi oraz technologii gastronomicznych. W trakcie studiów realizowane sÄ… praktyki zawodowe  w szpitalach, zakÅ‚adach żywienia zbiorowego, pensjonatach, hotelach, szkoÅ‚ach itp.

 

 

PrzykÅ‚ady przedmiotów: 

anatomia czÅ‚owieka,  psychologia, bezpieczeÅ„stwo  i ergonomia,  organizacja pracy,  biochemia ogólna i żywnoÅ›ci,  fizjologia czÅ‚owieka,  kwalifikowana pierwsza pomoc, podstawy żywienia czÅ‚owieka

 

Perspektywy zawodowe: 

Absolwent posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Jest przygotowany do pracy w:

  • publicznych i niepublicznych zakÅ‚adach opieki zdrowotnej;
  • poradniach dietetycznych;
  • zakÅ‚adach żywienia zbiorowego i zakÅ‚adach dostarczajÄ…cych pożywienie do szpitali i innych   placówek  zbiorowego żywienia (catering);
  • organizacjach konsumenckich;
  • placówkach sportowych i innych.

 

Może także wspóÅ‚pracować z:  firmami produkujÄ…cymi dietetyczne Å›rodki spożywcze,  żywność specjalnego przeznaczenia;  lekarzami przy profilaktyce i leczeniu schorzeÅ„ poprzez  odpowiednie postÄ™powanie dietetyczne.

 

 

 

Stawiamy na praktykÄ™!

 

  • zajÄ™cia terenowe i praktyczne
  • samodzielne przeprowadzanie badaÅ„ w trakcie zajęć
  • praktyki obowiÄ…zkowe i ponadprogramowe,                               
  • staże i praktyki zagraniczne
  • wymiana miÄ™dzynarodowa w ramach programu  Erasmus oraz krajowa poprzez program  MOSTAR
  • wsparcie Biura Karier Studenckich
  • lektoraty z jÄ™zyków obcych uwzglÄ™dniajÄ… sÅ‚ownictwo specjalistyczne, typowe dla danego kierunku
  • szereg kóÅ‚ naukowych i organizacji studenckich, w których można rozwijać  zainteresowania 

 

 

 

REKRUTACJA

 

 

Rekrutacja na studia odbywa siÄ™ drogÄ… elektronicznÄ… za pomocÄ… systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne sÅ‚uży do zÅ‚ożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródÅ‚em przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postÄ™powania rekrutacyjnego. 

 

O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.

PostÄ™powanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
- z tzw. nowÄ… maturÄ… oparte jest na wynikach części pisemnej zewnÄ™trznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane sÄ… mnożniki odnoszÄ…ce siÄ™ do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym. 

- z tzw. starÄ… maturÄ… oparte jest na konkursie Å›wiadectw dojrzaÅ‚oÅ›ci. Jeżeli kandydat nie zdawaÅ‚ egzaminu dojrzaÅ‚oÅ›ci z przedmiotów objÄ™tych konkursem, wówczas brane sÄ… pod uwagÄ™ oceny koÅ„cowe z tych przedmiotów uwzglÄ™dnione na Å›wiadectwie ukoÅ„czenia szkoÅ‚y. 

- Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależnoÅ›ci od tematyki konkursu lub olimpiady uwzglÄ™dnia siÄ™ zasady preferencyjne.

  

Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji:

język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, matematyka, chemia, fizyka i astronomia, informatyka.


Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:

  poziom
podstawowy
poziom
rozszerzony
język obcy: 1.3 2.0
Jeden przedmiot do wyboru: 2.0 4.0

 

O przyjÄ™cie na studia drugiego stopnia mogÄ… ubiegać siÄ™ osoby, które uzyskaÅ‚y dyplom z tytuÅ‚em zawodowym licencjata lub inżyniera z kierunków, na których uzyskane efekty ksztaÅ‚cenia pokrywajÄ…  przynajmniej 60% efektów ksztaÅ‚cenia obowiÄ…zujÄ…cych na studiach pierwszego stopnia na kierunku dietetyka oraz miaÅ‚y w programie studiów przedmiot dotyczÄ…cy zasad żywienia czÅ‚owieka.

 

Liczba punktów ECTS o treÅ›ciach zgodnych nie może być mniejsza niż 110.

 


 

KONTAKT W SPRAWIE REKRUTACJI:

Centrum Dydaktyki i Spraw Studenckich:

tel. 81 445 66 45 lub 445 68 85

rekrutacja@up.lublin.pl

 

 

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii:

tel. 81 462 33 88

dziekanat.nzb@up.lublin.pl