foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Gastronomia i sztuka kulinarna

« wstecz


 

studia stacjonarne i niestacjonarne I stopnia

 


 

ULOTKA DO POBRANIA

 


 

 

Gastronomia i sztuka kulinarna to kierunek umożliwiajÄ…cy zdobycie specjalistycznej wiedzy  i umiejÄ™tnoÅ›ci z zakresu sztuki przygotowywania  i serwowania potraw oraz projektowania i zarzÄ…dzania placówkami prowadzÄ…cymi dziaÅ‚alność gastronomicznÄ….  TreÅ›ci ksztaÅ‚cenia zawarte w programach nauczania dotyczÄ… zarówno tradycyjnych aspektów procesu Å›wiadczenia usÅ‚ug gastronomicznych, jak również innowacyjnego podejÅ›cia do zaspokajania różnorodnych, szybko zmieniajÄ…cych siÄ™ potrzeb konsumentów.

 

FORMA STUDIÓW:

 

stacjonarne I stopnia (7 semestrów)
niestacjonarne I stopnia  (8 semestrów) 

 

PrzykÅ‚adowe przedmioty w trakcie studiów:

 

Historia gastronomii,  gastronomia w sztuce,  sztuka kulinarna i kuchnie Å›wiata, catering i organizacja eventów, podstawy hotelarstwa, estetyka i sztuka dekorowania  w gastronomii, technologie informacyjne w gastronomii, przedsiÄ™biorczość  i zarzÄ…dzanie  w gastronomii,  turystyka kulinarna,  savoir vivre  i protokóÅ‚ dyplomatyczny.

 

PERSPEKTYWY ZAWODOWE:

 

Absolwent kierunku Gastronomia i Sztuka Kulinarna  to specjalista posiadajÄ…cy wszechstronnÄ… wiedzÄ™, umiejÄ™tnoÅ›ci i kompetencje umożliwiajÄ…ce zatrudnienie w obiektach gastronomicznych i gastronomiczno - hotelarskich na każdym szczeblu ich organizacji, jak również w firmach projektujÄ…cych wyposażenie obiektów gastronomicznych i specjalizujÄ…cych siÄ™  w sprzedaży aparatury i wyposażenia dla tych obiektów. Uzyskana wiedza umożliwia również prowadzenie wÅ‚asnej dziaÅ‚alnoÅ›ci w branży HoReCa.

 

W trakcie studiów realizowane sÄ… praktyki zawodowe w placówkach branży HoReCa, tj. w restauracjach, barach, punktach gastronomicznych w placówkach handlowych, hotelowych, stoÅ‚ówkach oraz w zakÅ‚adach produkujÄ…cych wyposażenie i sprzÄ™t gastronomiczny itp.

 

STAWIAMY NA PRAKTYKĘ!

  

  • zajÄ™cia terenowe i praktyczne
  • samodzielne przeprowadzanie badaÅ„ w trakcie zajęć
  • praktyki obowiÄ…zkowe i ponadprogramowe,                               
  • staże i praktyki zagraniczne
  • wymiana miÄ™dzynarodowa w ramach programu  Erasmus oraz krajowa poprzez program  MOSTAR
  • wsparcie Biura KsztaÅ‚cenia Praktycznego i Rozwoju Kompetencji
  • lektoraty z jÄ™zyków obcych uwzglÄ™dniajÄ… sÅ‚ownictwo specjalistyczne, typowe dla danego kierunku
  • szereg kóÅ‚ naukowych i organizacji naukowych, w których można rozwijać swoje zainteresowania

 

 

 

 

 

 

REKRUTACJA

 

 

Rekrutacja na studia odbywa siÄ™ drogÄ… elektronicznÄ… za pomocÄ… systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne sÅ‚uży do zÅ‚ożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródÅ‚em przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postÄ™powania rekrutacyjnego. 

 

O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.

PostÄ™powanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
- z tzw. nowÄ… maturÄ… oparte jest na wynikach części pisemnej zewnÄ™trznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane sÄ… mnożniki odnoszÄ…ce siÄ™ do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym. 

- z tzw. starÄ… maturÄ… oparte jest na konkursie Å›wiadectw dojrzaÅ‚oÅ›ci. Jeżeli kandydat nie zdawaÅ‚ egzaminu dojrzaÅ‚oÅ›ci z przedmiotów objÄ™tych konkursem, wówczas brane sÄ… pod uwagÄ™ oceny koÅ„cowe z tych przedmiotów uwzglÄ™dnione na Å›wiadectwie ukoÅ„czenia szkoÅ‚y. 

- Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależnoÅ›ci od tematyki konkursu lub olimpiady uwzglÄ™dnia siÄ™ zasady preferencyjne.

  

Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji:

język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, matematyka, chemia, fizyka i astronomia, informatyka, geografia.


Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:

  poziom
podstawowy
poziom
rozszerzony
język obcy: 1.3 2.0
Jeden przedmiot do wyboru: 2.0 4.0

 

 


 

KONTAKT W SPRAWIE REKRUTACJI:

Centrum Dydaktyki i Spraw Studenckich:

tel. 81 445 66 45 lub 445 68 85

rekrutacja@up.lublin.pl

 

 

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii:

tel. 81 462 33 88

dziekanat.nzb@up.lublin.pl