foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

18.10.2019

    Doktoranci z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, mgr inż. Jagoda Szafrańska oraz mgr inż. Jan Małecki (również pracownik puławskiej filii zakładów EUROHANSA Sp. z o. o.), wykonujący prace doktorskie pod opieką dr. hab. inż. Bartosza Sołowieja, prof. uczelni, 4 października 2019 roku reprezentowali nasz Uniwersytet oraz firmę EUROHANSA na Showroom EIT Food #AnnualFoodAgenda w ramach otwartego dla wszystkich „Festiwalu Przemiany”, w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Organizatorem wydarzenia był Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
    Tegoroczny Festiwal odbył się pod hasłem „Apetyt i apatia” i trwał od 3-6 października 2019 roku. Organizatorzy próbowali odpowiedzieć na pytania związane z globalizacją i produkcją żywności. Na stronie wydarzenia można przeczytać: „Jaka czeka nas przyszłość? Produkując coraz więcej żywności, przyczyniliśmy się do zniszczenia naturalnego środowiska. Ostatni moment, by spróbować ocalić planetę, jest właśnie teraz. Nauka i technika dostarczają nam narzędzi. Od nas zależy, czy i jak je wykorzystamy.”
Podczas wydarzenia zaprezentowano procesy, prototypy oraz produkty powstałe przy wykorzystaniu rezultatów najnowszych technologii oraz badań, które odmieniły lub mogą znacząco wpłynąć w przyszłości na przemysł rolno-spożywczy. W trakcie festiwalu zostały przedstawione najnowsze osiągnięcia technologiczne i badawcze związane z produkcją zdrowej i bezpiecznej żywności, której powstawanie ogranicza do minimum wpływ na środowisko i straty przydatnych surowców.
   

Podczas Festiwalu nasi doktoranci prezentowali ogólne założenia prowadzonych przez siebie doświadczeń w ramach studiów doktoranckich na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz częstowali uczestników Festiwalu innowacyjnymi wyrobami firmy EUROHANSA, będącej partnerem badań w ramach doktoratu wdrożeniowego mgr inż. Jana Małeckiego. Formuły prezentowanych produktów spożywczych oparte były na najnowszych trendach rynkowych, np. wyroby czekoladowe bez dodatku cukru lub o zwiększonej zawartości białka. Dodatkowo, specjalnie na potrzeby opisywanego wydarzenia  nasi doktoranci stworzyli formułę batonów opracowaną wspólnie przez UP w Lublinie i EUROHANSA, którymi częstowali osoby zainteresowane, przybliżając także na czym polega innowacyjność ww. produktu. Wysokobiałkowe batony przeznaczone dla sportowców i osób aktywnych fizycznie posiadały dodatek inuliny firmy Beneo, która zgodnie z obowiązującym prawodawstwem Unii Europejskiej może być deklarowana jako wykazująca walory prozdrowotne na układ pokarmowy człowieka.
Dodatkowo na stoisku zaprezentowane zostały najnowsze produkty firmy EUROHANSA, tj. draże czekoladowe wykorzystujące czekoladę RUBY – czekoladę rubinową (nowy, czwarty rodzaj czekolady), batony orzechowo-owocowe nie zawierające w swym składzie syropów glukozowo-fruktozowych, czy produkty wykorzystujące nietypowe połączenia smakowe – orzechy laskowe w czekoladzie z ziarnami kawy. Nasi reprezentanci, spotykając się z dużą liczbą odwiedzającej młodzieży, przedstawili również aktualną ofertę edukacyjną Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, zachęcając młodych ludzi do zapoznania się z prezentowanymi materiałami promocyjnymi.
    Na pozostałych stanowiskach festiwalowych odwiedzający mogli spróbować żywności wyprodukowanej z drukarki 3D, roślinnych zamienników mięsa kurczaka o zbliżonym smaku, wyglądzie i wartościach odżywczych wyprodukowanych przez startup Qurczak czy organiczny napój z dodatkiem kannabidolu z konopi siewnych (Hempiness). Dodatkowo na stoiskach festiwalowych prezentowano nowe wynalazki z dziedziny żywności i żywienia, np. mobilne testy do oceny zawartości polifenoli w owocach, inteligentny system oświetlania roślin, umożliwiający prowadzenie produkcji warzyw i owoców, kwiatów oraz ziół przez cały rok (Natural Machines, Plantalux), czy innowacyjne metody konserwowania produktów spożywczych oraz żywności przydatnej do spożycia nawet przez 30 lat! (PAN).

Jagoda Szafrańska, Jan Małecki
Więcej informacji:


 


« wstecz