20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76
studia stacjonarne i niestacjonarne I stopnia i II stopnia
Ulotka PDF | Plan studiów | Efekty ksztaÅ‚cenia
Dietetyka jako dziedzina nauki integruje wiedzę z zakresu zasad żywienia z podstawami medycznymi i biochemicznymi oraz technologii gastronomicznych.
Kierunek dietetyka powoÅ‚ano 1.10.2011 roku, realizowany jest w systemie studiów stacjonarnych i niestacjonarnych I stopnia. Studia stacjonarne trwajÄ… 3 lata (6 semestrów) natomiast studia niestacjonarne trwajÄ… 3,5 roku (7 semestrów). Absolwent tych studiów uzyskuje dyplom licencjata.
Studia II stopnia powoÅ‚ano 29.05.2016 r. i bÄ™dÄ… realizowane na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych. Studia te trwajÄ… 2 lata. Dla studiów stacjonarnych rekrutacja odbywa sie latem, zaÅ› dla niestacjonarnych - zimÄ….
Studia dajÄ… możliwość zdobycia wiedzy z zakresu zasad żywienia czÅ‚owieka, planowania i przygotowania potraw wchodzÄ…cych w skÅ‚ad poszczególnych diet, oceny i kontroli wartoÅ›ci odżywczej i jakoÅ›ci zdrowotnej żywnoÅ›ci, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego, planowania racjonalnego żywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym oraz prowadzenia edukacji żywieniowej. Absolwent bÄ™dzie przygotowany do prowadzenia badaÅ„ w dziedzinie żywienia oraz kontroli jakoÅ›ci żywnoÅ›ci, warunków jej przechowywania i produkcji potraw. Pozna podstawy marketingu, prawa żywnoÅ›ciowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia.
Kształcimy praktycznie!
Dietetyka jako dziedzina nauki integruje wiedzÄ™ z zakresu zasad żywienia z podstawami medycznymi i biochemicznymi oraz technologii gastronomicznych. W trakcie studiów realizowane sÄ… praktyki zawodowe w szpitalach, zakÅ‚adach żywienia zbiorowego, pensjonatach, hotelach, szkoÅ‚ach itp.
PrzykÅ‚ady przedmiotów:
anatomia czÅ‚owieka, psychologia, bezpieczeÅ„stwo i ergonomia, organizacja pracy, biochemia ogólna i żywnoÅ›ci, fizjologia czÅ‚owieka, kwalifikowana pierwsza pomoc, podstawy żywienia czÅ‚owieka
Perspektywy zawodowe:
Absolwent posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Jest przygotowany do pracy w:
Może także wspóÅ‚pracować z: firmami produkujÄ…cymi dietetyczne Å›rodki spożywcze, żywność specjalnego przeznaczenia; lekarzami przy profilaktyce i leczeniu schorzeÅ„ poprzez odpowiednie postÄ™powanie dietetyczne.
Stawiamy na praktykÄ™!
REKRUTACJA
|
Rekrutacja na studia odbywa siÄ™ drogÄ… elektronicznÄ… za pomocÄ… systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne sÅ‚uży do zÅ‚ożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródÅ‚em przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postÄ™powania rekrutacyjnego.
O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.
PostÄ™powanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
- z tzw. nowÄ… maturÄ… oparte jest na wynikach części pisemnej zewnÄ™trznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane sÄ… mnożniki odnoszÄ…ce siÄ™ do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
- z tzw. starÄ… maturÄ… oparte jest na konkursie Å›wiadectw dojrzaÅ‚oÅ›ci. Jeżeli kandydat nie zdawaÅ‚ egzaminu dojrzaÅ‚oÅ›ci z przedmiotów objÄ™tych konkursem, wówczas brane sÄ… pod uwagÄ™ oceny koÅ„cowe z tych przedmiotów uwzglÄ™dnione na Å›wiadectwie ukoÅ„czenia szkoÅ‚y.
- Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależnoÅ›ci od tematyki konkursu lub olimpiady uwzglÄ™dnia siÄ™ zasady preferencyjne.
Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji:
język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, matematyka, chemia, fizyka i astronomia, informatyka.
Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:
poziom podstawowy |
poziom rozszerzony |
|
język obcy: | 1.3 | 2.0 |
Jeden przedmiot do wyboru: | 2.0 | 4.0 |
O przyjÄ™cie na studia drugiego stopnia mogÄ… ubiegać siÄ™ osoby, które uzyskaÅ‚y dyplom z tytuÅ‚em zawodowym licencjata lub inżyniera z kierunków, na których uzyskane efekty ksztaÅ‚cenia pokrywajÄ… przynajmniej 60% efektów ksztaÅ‚cenia obowiÄ…zujÄ…cych na studiach pierwszego stopnia na kierunku dietetyka oraz miaÅ‚y w programie studiów przedmiot dotyczÄ…cy zasad żywienia czÅ‚owieka.
Liczba punktów ECTS o treÅ›ciach zgodnych nie może być mniejsza niż 110.
KONTAKT W SPRAWIE REKRUTACJI:
Centrum Dydaktyki i Spraw Studenckich:
tel. 81 445 66 45 lub 445 68 85
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii:
tel. 81 462 33 88