« wstecz
Mgr Katarzyna Iłowiecka
Doktorantka na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. UkoÅ„czyÅ‚a studia magisterskie na kierunku Å»ywienie czÅ‚owieka i dietetyka, a także studia podyplomowe Dietetyka w chorobach wewnÄ™trznych i metabolicznych prowadzone przez Warszawski Uniwersytet Medyczny. SwojÄ… wiedzÄ™ regularnie poszerza poprzez aktywny udziaÅ‚ w konferencjach naukowych i licznych szkoleniach. W obszarze jej zainteresowaÅ„ znajduje siÄ™ dietoterapia otyÅ‚oÅ›ci oraz rola edukacji żywieniowej w procesie redukcji masy ciaÅ‚a. Przez kilka lat byÅ‚a przewodniczÄ…cÄ… Studenckiego KoÅ‚a Naukowego Dietetyków. Jest autorkÄ… kilkunastu artykuÅ‚ów naukowych i popularnonaukowych z zakresu dietetyki i żywienia czÅ‚owieka. ChÄ™tnie włącza siÄ™ w edukacjÄ™ żywieniowÄ…, m.in. poprzez Lubelski Festiwal Nauki. Jest wspóÅ‚autorkÄ… cyklu wykÅ‚adów otwartych „Absolutnie dietetycznie!” (2017 i 2018) prezentowanych podczas festiwalu. We wspóÅ‚pracy z WydziaÅ‚em OÅ›wiaty UrzÄ™du Miasta Lublin prowadziÅ‚a edukacjÄ™ żywieniowÄ… skierowanÄ… do dzieci w wieku przedszkolnym. Aktywnie uczestniczyÅ‚a w ogólnopolskim projekcie edukacyjno-badawczym „ABC Zdrowego Å»ywienia”, przygotowanym przez zespóÅ‚ naukowców WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywieniu CzÅ‚owieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
Mgr Paula Ćwiek
Doktorantka na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii UP w Lublinie. Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Dietetyk praktyk, edukatorka żywieniowa, uczestniczka wielu konferencji oraz autorka artykuÅ‚ów naukowych i popularnonaukowych. Jej szczególnym zainteresowaniem jest dietoterapia w zaburzeniach miesiÄ…czkowania, a w szczególnoÅ›ci zespóÅ‚ policystycznych jajników, który byÅ‚ tematem jej pracy magisterskiej. Zajmuje siÄ™ również dietoterapiÄ… w insulinoopornoÅ›ci, chorobach tarczycy oraz chorobach cywilizacyjnych tj. otyÅ‚ość, miażdżyca, hipercholesterolemia czy cukrzyca. Podejmuje także wspóÅ‚pracÄ™ z kobietami starajÄ…cymi siÄ™ zajść w ciążę bÄ…dź kobietami w ciąży. W swojej pracy stara siÄ™ w jak najwiÄ™kszym stopniu sprostać wymaganiom pacjenta oraz przekonać go, że korzystne dla zdrowia dania także potrafiÄ… być smaczne. PosiÅ‚ki, które proponuje zawsze uwzglÄ™dniajÄ… stan zdrowia, preferencje żywieniowe oraz możliwoÅ›ci finansowe pacjenta, a także jego umiejÄ™tnoÅ›ci kulinarne.
Mgr Adam Grdeń
Doktorant na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. UkoÅ„czyÅ‚ studia licencjackie i magisterskie na kierunku dietetyka oraz liczne kursy doszkalajÄ…ce z zakresu żywienia czÅ‚owieka m.in. Å»ywienie w Sportach WytrzymaÅ‚oÅ›ciowych organizowany przez AkademiÄ™ Dietetyki Sportowej oraz Å»ywienie i Suplementacja w Sportach Walki organizowany przez Jacka Feldmana, dietetyka sÅ‚ynnych sportowców m.in. Artura Szpilki, Damiana Janikowskiego czy Macieja SulÄ™ckiego. NajwiÄ™kszÄ… jego pasjÄ… jest żywność, żywienie i sport. W pracy zawodowej gÅ‚ównie zajmuje siÄ™ dietetykÄ… sportowÄ… pomagajÄ…c zarówno amatorom, jak i profesjonalistom, którzy pragnÄ… poprawić swoje wyniki sportowe i zachować przy tym maksimum zdrowia. W szczególnym stopniu bliskie sÄ… mu sporty walki, jednak nie ogranicza wspóÅ‚pracy jedynie do tych dyscyplin. Posiada uprawnienia instruktora sportu w specjalnoÅ›ci Karate Kyokushin, posiadajÄ…c jednoczeÅ›nie w tej dyscyplinie stopieÅ„ mistrzowski I Dan. Prócz dietetyki sportowej zajmuje siÄ™ także zdrowym odchudzaniem i dietoterapiÄ… takich schorzeÅ„ jak: otyÅ‚ość, cukrzyca, insulinooporność, zespóÅ‚ metaboliczny, choroby wÄ…troby, choroby nerek, choroby tarczycy, dolegliwoÅ›ci żołądkowo-jelitowe. Prowadzi firmÄ™ szkoleniowÄ… EduNutrica.pl, która zajmuje siÄ™ szkoleniem studentów i dietetyków w wÄ…skich dziedzinach dietetyki oraz prowadzeniem edukacji żywieniowej m.in. w szkoÅ‚ach podstawowych w ramach programu profilaktyki otyÅ‚oÅ›ci, w domach seniora prowadzÄ…c warsztaty zdrowego odżywiania oraz w szkoÅ‚ach rodzenia. Jest również organizatorem Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Naukowo o Å»ywieniu”, która odbywa siÄ™ cyklicznie w Lublinie przy wspóÅ‚pracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie.
Dr Małgorzata Kostecka
Adiunkt na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. UkoÅ„czyÅ‚a studia podyplomowe na kierunku Dietetyka w chorobach wewnÄ™trznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz cykl kursów Zasady żywienia w cukrzycy, otyÅ‚oÅ›ci i innych chorobach metabolicznych w ramach projektu Pro bono realizowanego przez Collegium Medicum Uniwersytetu JagielloÅ„skiego w Krakowie. Jest czÅ‚onkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Å»ywieniowych. Od 2014 roku wspóÅ‚pracuje z WydziaÅ‚em OÅ›wiaty UrzÄ™du Miasta Lublin oraz WojewódzkÄ… StacjÄ… Sanitarno-EpidemiologicznÄ… prowadzÄ…c edukacjÄ™ żywieniowÄ… w przedszkolach i szkoÅ‚ach podstawowych oraz szkolenia dla dyrektorów placówek oÅ›wiatowych i nauczycieli. Organizatorka wojewódzkiego Festiwalu Zdrowia Przedszkolaka, opiekun Studenckiego KoÅ‚a Naukowego Dietetyków dziaÅ‚ajÄ…cego na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii. Od 2018 roku prowadzi projekt „Dieta bezglutenowa bez przeszkód- jedz zdrowo i smacznie” skierowany do chorych na celiakiÄ™ i ich rodzin. Autorka kilkudziesiÄ™ciu publikacji naukowych dot. dietetyki i żywienia czÅ‚owieka. WspóÅ‚pracuje z SGGW w Warszawie i Uniwersytetem WarmiÅ„sko-Mazurskim w Olsztynie w badaniach nad zwyczajami żywieniowymi dzieci i mÅ‚odzieży. Prowadzi konsultacje dla kobiet z nowotworem piersi – zajÄ™cia indywidualne i grupowe. Od 2019 posiada certyfikat Dietetyk przyjazny pacjentom z celiakiÄ….
Mgr Ada Krawęcka
Doktorantka na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. UkoÅ„czyÅ‚a studia magisterskie na kierunku dietetyka. W pracy badawczej porusza temat żywienia w zaburzeniach gospodarki wÄ™glowodanowej, gÅ‚ównie cukrzycy typu 2 i insulinoopornoÅ›ci. Interesuje siÄ™ szczególnie wpÅ‚ywem indeksu glikemicznego pożywienia na dynamikÄ™ trawienia oraz wchÅ‚aniania wÄ™glowodanów. SwojÄ… wiedzÄ… dzieli siÄ™ poprzez aktywny udziaÅ‚ w wydarzeniach takich jak Lubelski Festiwal Nauki. ByÅ‚a wspóÅ‚autorkÄ… miÄ™dzy innymi wykÅ‚adu otwartego „Insulinooporność - tykajÄ…ca bomba” w ramach cyklu „Absolutnie dietetycznie!” oraz warsztatów „Nie taki makaron straszny jak go malujÄ… - czyli zdrowsze warianty wÅ‚oskiego specjaÅ‚u”. PrzeprowadzaÅ‚a także prelekcje z zakresu diety cukrzycowej wÅ›ród podopiecznych OÅ›rodków Dziennego Pobytu dla Seniorów.
Dr inż. Justyna Libera
Adiunkt na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Absolwentka Technologii Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia CzÅ‚owieka oraz Analityki Medycznej. UkoÅ„czyÅ‚a studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka oraz Dietetyka w chorobach wewnÄ™trznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jest czÅ‚onkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Od 2012 roku wspóÅ‚pracuje z jednostkami oÅ›wiatowymi, nadzorujÄ…c jadÅ‚ospisy w stoÅ‚ówkach szkolnych i przedszkolnych oraz prowadzÄ…c edukacjÄ™ żywieniowÄ… w tych placówkach. Autorka kilkudziesiÄ™ciu publikacji naukowych dot. technologii żywnoÅ›ci oraz żywienia czÅ‚owieka. Od kilku lat włącza siÄ™ w edukacjÄ™ żywieniowÄ…, m.in. poprzez Lubelski Festiwal Nauki czy Noc Uniwersytetów. PrzygotowaÅ‚a i kierowaÅ‚a kilkoma projektami, m.in.: „Oszukać przeznaczenie, czyli jak mÄ…drze schudnąć?” (2013), „Moje kalorie, mój talerz, moje zdrowie – gabinet porad dietetycznych”(2014), „Detektywi żywnoÅ›ci – czy wiesz co jesz?” (2015), „A może psychodietetyk? Czyli o psychologicznym wsparciu w procesie odchudzania” (2016) oraz „Absolutnie dietetycznie!” (2017 i 2018). WspóÅ‚pracowaÅ‚a z Polskim Stowarzyszeniem Dietetyków prowadzÄ…c warsztaty kulinarno-edukacyjne „Zielona Kraina” pod patronatem Instytutu Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia, a także aktywnie uczestniczyÅ‚a w ogólnopolskim projekcie edukacyjno-badawczym „ABC Zdrowego Å»ywienia”, przygotowanym przez zespóÅ‚ naukowców WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywieniu CzÅ‚owieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.